Sök:

Groteska kvinnor och Icke-män ? om ungdomars föreställningar kring definitioner av offer och förövare i våldtäktssituationer


Studien avsåg att undersöka ungdomars definitioner och föreställningar kringvåldtäkt. Huvudsyftet var att se hur ungdomarna talade om det manligavåldtäktsoffret och den kvinnliga förövaren.Våldtäkt beskrivs som varande ett våldsbrott och refereras ofta till i medierna,främst med den manliga förövaren och det kvinnliga offret som utgångspunkt.Då ungdomars föreställningar kring begreppet våldtäkt tidigare undersökts, därmed en heteronormativ utgångspunkt, är det av intresse att införliva ocksåandra aspekter kring ämnet.Metod för insamlandet av empiri var fokusgrupper, där analysen, utförd medGrounded Theory och sedan Diskursanalys, sedermera påvisar att de ungainformanterna är medvetna om det manliga våldtäktsoffret och den kvinnligavåldtäktsförövaren. I inledningsskedet av varje intervjusession förklaras allaindivider som varande möjliga offer eller förövare. Uppfattningarna förändrasdock när diskussionen kommer att behandla vem som är vem, avseende offeroch förövare i våldtäktssituationen.Det manliga våldtäktsoffret definieras som ?svagt?, då han ?förväntas? fysisktkunna försvara sig själv. Om det manliga offret definierar sig själv somhomosexuell, och förövaren är man, är han ej längre att anse som offer, då hanförväntas njuta av all form av sexuellt umgänge med andra män. Han är också,via sin sexuella orientering, att definiera som ?mindre man?. Det manliga offretblir således, ur alla definitioner, förklarad som en ?icke-man?.Den kvinnliga förövaren är, om hon är ung och attraktiv, inte att betrakta somen möjlig förövare, då det manliga offret förväntas uppskatta situationen ochdet heterosexuella umgänget. Om offret här är en kvinna, ?förväntas? honfysiskt kunna försvara sig själv. Den möjliga kvinnliga förövaren förklarassåledes som ?grotesk?, då hon ?måste vara? äldre, oattraktiv samt lida av någonform av sinnesstörning. Den kvinnliga förövaren är vidare definierad utifrån enheterosexuell norm vilken förklarar även henne som en ?icke-man?.Våldtäktsdefinitionen är också avhängig situationen som föregick övergreppet.I jämförelse med tidigare forskning är resultaten att anse som en förändring iungdomars föreställningar kring våldtäktsbegreppet.

Författare

Ellinor Eriksson Kerstin Jensen

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..