Sök:

Grill-, kött-, chark-, och kallskänkshanteringen i Gislaveds kommun ? bättre eller sämre? En jämförelse mellan år 2008 och 2011


I detta examensarbete ges en resultatbaserad slutsats om dagsläget för livsmedelsbutikers hantering av grill-, kött-, chark- och kallskänkshanteringen jämfört med hanteringen år 2008 i Gislaveds kommun.År 2008 genomförde livsmedelsinspektörerna på Bygg- och miljöförvaltningen i Gislaveds kommun ett projekt där samtliga livsmedelsbutiker i kommunen med någon typ av grill-, kött, chark-, och kallskänkshantering inspekterades och ingick i livsmedelsprovtagning av de nämnda hanteringarnas produkter. Vid projektet togs det prover på butiksförpackat kött, kallskänksprodukter och pålägg som skivats i butiken.Under hösten 2011 gjordes detta examensarbete där syftet var att få fram underlag, på samma sätt som i det tidigare genomförda projektet 2008, och göra en kvalitetsjämförelse mellan produkterna av skivning, kallskänkshantering och kötthantering i butik år 2008 och 2011 och därmed få en indikation på de hygieniska förhållandena i butikerna i Gislaveds kommun.Underlaget till jämförelse och slutsats framkom genom intervjuer, inspektioner och provtagningar av livsmedel. Vid inspektionerna kontrollerades framförallt grillhanteringen och kallskänkshanteringen och deras separata utrymmen bl. a. lokalernas underhåll, kylrum, personlig hygien, temperatur i diskar och kylar etc. Intervjuerna gav svar på frågor om grillhantering. Underlaget, där livsmedelsprovtagning var av största vikt för att nå målet, visade att ca 17 % av livsmedelsproverna 2011 inte var helt tillfredsställande, jämfört med ca 25 % år 2008. Det var alltså färre livsmedelsprover med utlåtandet Godtagbart med anmärkning efter analys, än 2008.Vid båda provtagningsomgångarna 2008 och 2011 var de sorter av livsmedel som hade flest resultat av godtagbart med anmärkning, (d.v.s. att livsmedlet fortfarande kan användas men att det har hanterats på ett felaktigt sätt så att bakterier eller mikroorganismer har fått möjlighet att föröka sig), blandfärs och baguetter av olika slag. Att det inte var lika många livsmedelsprov som var godtagbara med anmärkning 2011 jämfört med 2008, kan tyda på att det är bättre hantering av grill-, chark-, kött-, och kallskänksprodukter 2011 än 2008.Inspektionerna i de 10 butiker som ingick i detta arbete 2011, kan bekräfta att butikerna uppvisade varierade resultat i fråga om underhåll av lokaler, personlig hygien och kylars och diskars temperaturer samt temperaturerna vid livsmedelsprovtagningarna. En jämförelse av inspektionernas resultat mellan 2008 och 2011 var inte möjlig i dessa delar eftersom sådana resultat inte redovisades 2008.Vid en jämförelse av kallskänksprodukter och skivat pålägg mellan 2008 och 2011 gällande vilka som var godtagbara med anmärkning, kan det konstateras att det framför allt var baguetter av olika sorter som var de livsmedel som flest gånger var godtagbara med anmärkning.Vid jämförelsen av kött som var godtagbart med anmärkning, kan det konstateras att blandfärs var det livsmedel som var godtagbart med anmärkning flest gånger.De flesta butiker som hade tillfredsställande prov 2008 hade det även idag 2011.Inspektionerna 2011 visade att lokalerna för kött- chark- och kallskänkshantering och underhållet av dessa generellt sett var bra. Överlag visade också livsmedelsprovtagningarna på tillfredsställande livsmedelskvalitet.Med det här arbetet och det tidigare utförda arbetet och dessa bådas resultat som grund, har en slutsats kunnat dras ? grill-, kött-, chark- och kallskänkshanteringen är bättre idag, 2011 än 2008.

Författare

Tilda Gustafsson

Lärosäte och institution

Högskolan i Halmstad/Sektionen för ekonomi och teknik (SET)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..