Sök:

Fysisk träning som verktyg för stresslindring och identitetsskapande?

En kvalitativ studie om högskolestudenternas upplevelser av stress och fysisk träning utifrån ett socialpsykologiskt perspektiv på identitetsskapande i ett senmodernt samhälle.

Stress och träning är ett omdiskuterat fenomen bland människor, i media och i reklam i dagens samhälle. Allt fler människor studerar också på universitet och högskolenivå för att lyckas ta sig in på arbetsmarknaden. På högskolenivå krävs det stor ambition av individen för att klara av de krav som finns. Vår studie vill öka förståelsen för hur unga högskolestudenter upplever stress samt hur deras fysiska träning kan vara ett verktyg för stresslindringen och identitetsskapandet. Socialpsykologiska teorier om identitetsskapande i ett senmodernt samhälle var utgångspunkten för att belysa fenomenet. Undersökningen har använt sig av en fenomenologiskt orienterad metodologi som bestod av semistrukturerade intervjuer. Undersökningens resultat visade att studenter upplever stor stress i samband med sina studier. Stressen minskades genom fysisk träning. Förutom att vara ett verktyg för lindring av stress var träningen en viktig del av respondenternas identitet. Nyckelord: Högskolestudenter, stress, fysisk träning, självförverkligande, social identitet, självidentitet, självreflexivitet, ontologisk trygghet, narcissism, kvalitativ

Författare

Jesper Johansson Reybin Muhammed

Lärosäte och institution

Högskolan i Skövde/Institutionen för teknik och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..