Sök:

Frukost

finns det samband mellan elevers frukostvanor och
skolprestation?


Syftet med vårt arbete är att undersöka hur elevers frukostvanor ser ut samt om det finns något samband mellan en bra frukost och goda skolprestationer hos elever i skolan. Undersökningen genomfördes på grundskolor i Luleå och Skellefteå kommun under vår verksamhetsförlagda utbildning (vfu), hösten 2005. Eleverna är mellan sex och sju år gamla varav fjorton flickor och sjutton pojkar. Vår empiriska studie grundar sig på enkäter till elever. Enkäterna användes som underlag för att kunna identifiera vilka elever som åt bra respektive mindre bra frukost. Utifrån enkäten plockade vi ut ett antal elever med bra frukostvanor för intervju. Vi genomförde också en lektionsserie om frukostens betydelse. Resultatet visar att tjugotvå av trettien elever, det vill säga cirka 70 % av alla de tillfrågade alltid äter frukost. Ingen av de tillfrågade eleverna hoppade över sin frukost varje dag. Den vanligaste frukosten var oboy och mackor. Väldigt många av eleverna brukade bli hungriga före lunch, trots en tidig lunch. Frukosten ville de flesta eleverna fortsätta äta hemma, inte på skolan. De viktigaste erfarenheterna som vi fått av detta arbete är hur viktig frukosten är och hur frukosten påverkar eleverna, bland annat genom att eleverna lätt blir hungriga innan lunch och har då svårt att koncentrera sig på skolarbetet. Detta kommer vi att ha stor nytta av att veta i vårt kommande yrke som pedagoger.

Författare

Veronica Dahlberg Sofia Näslund Malin Vikström

Lärosäte och institution

Luleå/Utbildningsvetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..