Sök:

Från fondhot till borgerligt grå. Politiskt språk i Aftonbladets och Expressens ledare i anslutning till valen 1982?2002.

Min uppsats Från fondhot till borgerligt grå visar några intressanta aspekter på det politiska språket i Aftonbladet och Expressen under de sista veckorna innan valen åren 1982 till och med 2002. Från att någon-ting upplevs som ett hot till att någonting (annat) upplevs som grått pekar onekligen på en drastisk dimensionsförskjutning i språkbruket.Uppsatsen visar dels skillnader i språkbruket över tid i respektive tidning, dels hur frekvensen för de undersökta orden förändras över tid.Av de tolv ord jag undersökt, demokrati, frihet, jämlikhet, rättvisa, solidaritet, samhälle, välfärd, medborgare, icke-socialist, borgare, borgerlig samt löntagarfonder, är borgerlig det med flest belägg och dessutom av starkt blockskiljande karaktär. Från att de borgerliga själva vacklat inför att använda ordet, använde man det under valet 2002 (och senare under valet 2006) som ett positivt samlingsbegrepp på fyra partier. Det närbesläktade ordet borgare upplevdes sannolikt av båda tidningarna som alltför ideologiskt skarpt och har följaktligen få belägg.Ordet löntagarfonder användes med få undantag endast 1982 och då huvudsakligen i Expressen, en företeelse värd att notera eftersom lön-tagarfonderna var ett vänsterprojekt. Liksom ordet löntagarfonder har ordet icke-socialist försvunnit från ledarartiklarna. Aftonbladet har för övrigt inget belägg i materialet för ordet. Ett annat ord med låg frekvens är jämlikhet, vilket är anmärkningsvärt eftersom flera partier innan undersökningsperiodens början använt ordet i paroller inför val.Några av orden, solidaritet, välfärd och borgerlig, det senare åtminstone under större delen av undersökningstiden, är plusord för Aftonbladet och indirekt socialdemokraterna. I samma utsträckning är frihet, medborgare och, egendomligt nog, löntagarfonder plusord för Expressen och de borgerliga partierna.Tidningarna är naturligtvis överens om ordet demokrati:s positiva innebörd. Man är även överens om positiva grundvärden knutna till ordet samhälle men Expressen lyfter även fram samhällets mörkare sidor.

Författare

Anders Bergqvist

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för svenska språket

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..