Sök:

Från Kristendom till Religion

? En studie av förändringar i religionsundervisningen i svenska grundskolans läroplaner 1962-2011 samt de riksdagsdebatter som berör dessa.

Studiens syfte är att undersöka vad 12 yrkesverksamma lärare anser om möjligheterna att arbeta med elevers motorik i olika utomhusmiljöer i närheten av skolan. Samt belysa eventuella skillnader mellan idrottslärare och klasslärares tankar. Detta undersöktes utifrån de tre olika frågställningarna: Hur ser lärarna generellt på utomhusundervisning? Vad anser lärarna om möjligheterna till motorikarbete på skolgården? samt Vad anser lärarna om möjligheterna till motorikarbete i skogen? Området har undersökts genom kvalitativa intervjuer med 12 lärare från fyra olika skolor. Tidigare forskning visar på många fördelar med utomhusundervisning ur ett motorikperspektiv. För att elever ska kunna utveckla motoriken på bästa sätt bör de vara fysiskt aktiva varje dag. Den fysiska aktiviteten kan i skolan med fördel förläggas utomhus i närmiljön. Resultatet visar att hela och tilltalande material är en förutsättning för att lärare i studien ska kunna bedriva utomhusundervisning. De ansåg att en skogsliknande miljö på skolgården var av stor vikt då dessa miljöer är mer motorikstimulerande för eleverna. Var avståndet till skogen för stort för att ta sig dit under en lektion fick skolgården en större betydelse då besöken i skogen inte kunde ske lika frekvent. Lärarna ansåg att det var bättre att arbeta med motoriken utomhus där det inte fanns några rumsliga begränsningar. Utomhus rör sig eleverna mer spontant och motoriken utvecklas därför på ett fördelaktigt sätt. I diskussionen framkommer många likheter mellan tidigare forskning och de intervjuade lärarna i studien. En likhet är den positiva inställningen till undervisning i olika utomhusmiljöer. Tidigare forskning liksom lärarna i studien anser att elever blir mer motiverade när undervisningen sker i praktiska former.

Författare

Elin Bergman

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Religionssociologi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..