Sök:

Från Doktorns spalt till Så får du hetare sex! - en studie om framställningen av sexualsynen i tidskriften Vecko-Revyn 1955-2005


Syftet med uppsatsen är att undersöka om sexualsynen i Vecko-Revyn under perioden 1955-2005 följer samma förändring som har inträffat i sexualsynen i samhället enligt en för studien sammansatt analysmodell. Med hjälp av den hermeneutiska metoden har källmaterialet, som består av artiklar och spalter från Vecko-Revyn från 1955-2005, analyserats. Den teoretiska utgångspunkten består Lennerheds, Sandströms, Bergenheims och McLarens teoretiska skildringar av sexualsynen, vilka är sammansatta i en för studien aktuell analysmodell. Slutsatsen visar att Vecko-Revyns sexualsyn följde förändringen i samhällets sexualsyn i olika grad under de olika decennierna. Den mångfasetterade bilden av Vecko-Revyns sexualsyn som framträder i det undersökta materialet visar att Vecko-Revyns åsikter i vissa fall var mer liberala än samhällets medan de i andra fall var mer konservativa. Det var främst i Vecko-Revyn liberala inställning till föräktenskapliga sexuella relationer som de skiljde sig åt gentemot samhället under den undersökta perioden.

Författare

Caisa Staveryd

Lärosäte och institution

Högskolan i Halmstad/Sektionen för lärarutbildning (LUT)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..