Sök:

Förväntningar på det framtida serviceutbudet inom äldreomsorgen i Luleå kommun, utifrån generationsspecifika värderingar och förväntnigar


Inom Socialförvaltningen finns det en föreställning om nya behov och förväntningar på äldreomsorgen i framtiden, vilket har skapat en osäkerhet i kommunen. Attityderna till de äldre kommer i framtiden sannolikt att formas utifrån andra värderingar än idag. Människor från olika generationer kan ha olika värderingar vilket kan skapa värderingsförändringar med nya förväntningar. Fokus i denna uppsats ligger på detta problem och syftet är att jämföra vilka värderingar och där igenom förväntningar som finns i generationerna 1946 och 1966 i Luleå kommun, när det gäller det framtida serviceutbudet. Orsaken är att då behoven och förväntningarna synliggjorts är det möjligt att tillfredsställa dessa. Kvantitativ metod har använts och svaren belyser vilken service som önskas. En jämförelse har gjorts mellan den äldre gentemot den yngre generationen och de som bor i staden gentemot de som bor på landsbygden, men även genusskillnader har belysts. Förväntningar respondenterna har på det framtida serviceutbudet är ett bra utbud av service med en stor mångfald för att främst uppfylla frihetsbehoven som prioriteras högst. Frihetsbehoven handlar om: självförverkligande, självuppskattning och sociala behov. Den äldre generationen prioriterar frihetsbehoven eftersom de förväntar sig en ?guldkant? på tillvaron efter ett långt arbetsliv. Prioriteringen av frihetsbehoven för den yngre generationen beror på individualismens ökade utbredning i samhället.

Författare

Anne Palo Julia Sandgren

Lärosäte och institution

Luleå/Arbetsvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..