Sök:

Förslag på utrustning till första räddningsenhet inom Gästrike Räddningstjänstförbund för att hantera en kemikalieolycka

Gästrike Räddningstjänstförbunds geografiska område präglas av tung industri och omfattas av många verksamheter som hanterar en mängd olika kemikalier, vilket även innebär ett stort antal farligt godstransporter till och från dessa anläggningar. Om det sker en olycka där kemikalier är inblandade är räddningstjänsten en av de aktörer i samhället som ska hantera denna typ av händelse. Insatspersonalen måste på ett säkert sätt kunna genomföra de åtgärder som krävs, vilket förutsätter att de har tillgång till rätt utrustning. Alla första räddningsenheter bör ha utrustning för att kunna genomföra en snabb och effektiv insats vid en kemikalieolycka. Målet med denna rapport är att presentera ett förslag på vilken utrustning som bör finnas på första räddningsenhet för att kunna hantera en kemikalieolycka inom Gästrike Räddningstjänstförbunds geografiska område. Rapportens omfattning begränsas till att behandla vilken utrustning som bör finnas på första räddningsenhet och till kemikalieolyckor med kemiska ämnen. Kemikalieolyckor i vatten behandlas inte i denna rapport. Inom Gästrike Räddningstjänst finns en organisation indelad i tre olika nivåer för att kunna hantera kemikalieolyckor. Den första nivån omfattas av en så kallad nivå ett styrka, som består av fem brandmän inklusive ett befäl, med tillhörande utrustning. Det är även denna styrka som utgör första räddningsenhet. Vid en större kemikalieolycka behövs förstärkning med både personal och utrustning. Denna första styrka ska enligt riktlinjer för kemberedskap inom Gästrike Räddningstjänst utföra särskilda uppgifter vid en kemikalieolycka. Detta innefattar livräddning, avspärrning, utrymning, grovsanering, riskbedömning, bemanning av kemenhet och att förbereda för ankommande styrkor. Farliga ämnen har inventerats vid de stora industrierna och transporter. De vanligaste förekommande och mest farliga ämnena ingår i ämnesklasserna giftig kondenserad gas, brandfarlig gas, brandfarlig vätska, oxiderande ämne och frätande ämne. Genom analys av statistik och riskanalyser har olika scenarier med dessa ämnen kunna identifierats. Utifrån denna information och vilka uppgifter som första räddningsenhet ska utföra har en uppskattning gjorts vilken utrustning som behövs på första räddningsenhet för att kunna hantera en kemikalieolycka. Hänsyn är tagen till hur stor utrustningen är, hur mycket den kostar, samt svårighet att använda utrustningen. Mycket av den utrustning som presenteras finns redan idag på första räddningsenhet. För att denna utrustning ska kunna komma till användning är det viktigt med utbildning och övning för alla brandmän.

Författare

Jennie Marcusson

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..