Sök:

Förmågan bland 11-åringar att identifiera grönsaker och frukt till utseende

En jämförelse i identifieringsförmåga och smakacceptans mellan könen

Inledning:Flertalet studier har pekat på att konsumtionen av grönsaker och frukt är för låg i Sverige men också i övriga Europa. Ökad konsumtion är starkt förknippad med minskad risk för välfärdssjukdomar såsom olika former av cancer och hjärt- kärlsjukdom. WHO uppskattar att cirka 2,8 procent av all världens dödsfall har en koppling till undermåligt intag av grönsaker och frukt. Kvinnor och flickor äter mer grönsaker och frukt än män och pojkar. Det finns forskning som tyder på att förmågan att identifiera grönsaker och frukt kan leda till ökad konsumtion.Syfte:Att undersöka 11- åriga flickor och pojkars förmåga att till utseende identifiera grönsaker och frukt samt smakacceptans för dessa.Material och metod:Studien genomfördes som en enkätundersökning med 13 frågor på 156 stycken 11-åringar från tre kommunala skolor i en medelstor svensk stad.Resultat:Eleverna identifierade i genomsnitt 8,6 av de 13 sorterna. Motsvarande siffra för enbartflickor var 9,2 och för pojkar 8,2. För smakacceptans hade eleverna i genomsnitt acceptans för 6,3 av de 13 sorterna. Motsvarande siffra för flickor var 7, och för pojkar 5,8. Det finns en korrelation mellan förmåga att identifiera och smakacceptans på + 0,36.Slutsats:Studien visade att 11-åringar kunde identifiera 66 procent av grönsaker och frukter till utseende. Flickor hade signifikant större förmåga att identifiera grönsaker och frukt än pojkar. Den visade även att flickor hade en signifikant högre smakacceptans för dessa sorter, samt att det fanns ett statistiskt signifikant samband mellan förmåga att identifiera och smakacceptans.nResultatet kan bidra till framtida arbete med att höja konsumtionen av grönsaker och fruktbland barn i Sverige.

Författare

Ann Hammarqvist Eric Carlsson

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Högskoleuppsats". Självständigt arbete (examensarbete) för att erhålla högskoleexamen

Läs mer..