Sök:

Förekomst av patogens bakterier i svenska dessertostar tillverkade av opastöriserad mjölk ? ett livsmedelshygieniskt perspektiv

Trenden med ?Slow Food? och miljödebatten tillsammans med intresset för mathantverkantas vara bidragande orsaker till att besöken vid de svenska fäbodarna och smågårdsmejerierna ökar. I den traditionella osttillverkningen används opastöriserad mjölk.Frågan är om produkterna som tillverkas av den opastöriserade mjölken är lika angenäma närden livsmedelshygieniska aspekten ställs i fokus. Syftet med detta arbete var att undersökaförekomsten av patogena bakterier i svenska dessertostar tillverkade av opastöriserad mjölk,samt att diskutera och bedöma eventuella fynd ur ett livsmedelshygieniskt perspektiv.Till grund för denna uppsats ligger egna laborationer under handledning och litteraturstudier.Den mikrobiologiska analysen genomfördes för att ta reda på om några patogena bakterierkunde påträffas i någon av de valda ostarna. Analysen gjordes enligt den standardmodell somär praxis vid undersökning av livsmedel. I några fall, där det fanns indikationer på patogenabakterier gjordes fördjupade tester. Resultatet baserat på den mikrobiologiska analysen visadeatt två av ostarna innehöll en förhållandevis hög halt av Enterobacteriaceae och enterokocker,vilket gjorde att de bedömdes som godtagbara med anmärkning. En av ostarna visade siginnehålla presumtiva Escherichia coli-bakterier, vilket tyder på förekomst av fekal förorening.Den mikrobiologiska analysen visar att kvaliteten på ostarna varierar. Ingen L. monocytogenespåträffades i ostarna. De andra sju ostarna bedömdes som tillfredsställande.Nyckelord: Listeria monocytogenes, Stafylokocker, Enterobacteriaceae/Escherichia coli,Enterokocker, Mjölkburna sjukdomar, Pastörisering

Författare

Erika Edvardsson

Lärosäte och institution

Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan - Grythytte Akademi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..