Sök:

Förekomst av PFAS i micropopcorn

Migration och hälsorisker


PFAS är en grupp poly- och perfluorerade ämnen som framställs industriellt och förekommer i ett flertal produkter såsom impregnerade papper och textilier, brandskum och rengöringsmedel, detta på grund av dess smuts, vatten- och fettavstötande egenskaper. Ämnena klassas som PBT ämnen, persistenta, bioackumulerande och toxiska, vilket gör dem till ett hälsoproblem för människor och djur. Denna studie undersökte förekomsten av PFCA, PFSA och PAPS i micropopcorn, samt om migration från förpackning till majskorn innan tillagning förekom och om PFAS i popcornen kunde utgöra en hälsorisk för människor. Proverna bereddes genom att tillaga ett prov i mikrovågsugn, ett i kastrull innehållande majskärnor samt fettet från micropopcornpåsen och ett där majskärnorna tvättades rena från fett från påsen och därefter tillagades med rapsolja i kastrull. Proven extraherades bland annat med en SPE Wax + HLB, separerades i en Acuity UPLC och identifierades med hjälp av en Xevo TQ-S-quadrupole masspektrometer med atmosfäriskt elektrospraygränssnitt i negativt läge samt analyserades i mjukvaran Masslynx. Resultaten för PFSA/PFCA visade högst frekvens av ämnen med längre kolkedjor, utbytet för kvantifierbara ämnen i denna analys låg mellan 22,6 % - 140,5 % . Analysen av diPAPS och triPAPS gav inga haltdata på grund av lågt utbyte på 2,3 % ? 4,3 % orsakat av bruseffekter samt metodens sämre förmåga att extrahera dessa ämnen från popcorn. Ur hälsosynpunkt utgör inte micropopcorn i sig självt någon risk då stora mängder behövs konsumeras för att uppnå de få gränsvärden som finns för de detekterade ämnena. Konsumtion av micropopcorn kan dock anses som en bidragande källa till förhöjda halter av PFAS i mänskligt blod.

Författare

Emil Hoggen

Lärosäte och institution

Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..