Sök:

Förbättring av Barillas interna materialflöde

Huvudfokus mot produktionslinje 19


Som en del i Maskiningenjörsutbildningen vid Karlstads Universitet har detta examensarbete utförts under höstterminen 2013. Uppdragsgivaren är Barillagruppen som är världens största producent av pasta och pastasåser samt Europas ledande bagerikoncern. I Sverige känner vi främst igen varumärkena Barilla och Wasa, den senare är världens största producent av knäckebröd. Produkter med varumärket Wasa produceras idag vid fabrikerna i Filipstad och i Celle i Tyskland. Det är i fabriken i Filipstad som detta examensarbete är utfört.Arbetets utformning har skett till en början genom att undersöka och bekanta sig med fabriken och dess processer. En nulägesanalys skapades för att identifiera de områden som har stor förbättringspotential, vid nulägesanalysen analyserades främst transporter, lagerplatser och transporttider.Ett förbättringsarbete på produktionslinje 19 arbetades fram utifrån den data och informationsom nulägesanalysen gett. Utformningen av det befintliga mellanlager som idag används vid linjen, arbetades om till ett mer standardiserat lager. Materialet som går igenom lagret kommer att användas enligt metoden FIFO, ?First in first out? på ett mycket bättre sätt än tidigare. Transporttiden är reducerad med 9,54 timmar per vecka för de 2 främst använda förpackningsmaterialen till PL18-19, nämligen well och innerpapper.Det har även getts ett nytt layoutförslag som skulle förbättra materialflödet i paketeringen genom kortare transportsträckor, tydligare beläget lager och lättåtkomlighet för de transport och servicemän som ansvarar för transporten av förpackningsmaterial i fabriken.

Författare

Lars Lennartsson

Lärosäte och institution

Karlstads universitet/Science, Mathematics and Engineering Education Research (SMEER)

Nivå:

"Högskoleuppsats". Självständigt arbete (examensarbete) för att erhålla högskoleexamen

Läs mer..