Sök:

Förändringar i Finansanalytikers värderingsmodells- och informationsanvändning mellan 1992-2011

En civilekonomuppsats som inriktar sig på förändringar i en finansanalytikers användande av värderingsmodeller och informationskällor mellan 1992 och 2011.


I modern tid, andra världskriget och framåt, har finansanalytikerns roll vuxit markant och dess inverkan på börsen diskuteras numera flitigt. Forskning har bedrivits flitigt utomlands om hur dem arbetar inom yrket men materialet I Sverige är dessvärre väldigt tunt. Det finns en studie från 1992 av Lars Olbert där han kartlägger svenska finansanalytikers informationsanvändning och vilka värderingsmodeller som används i praktiken och inte bara i teorin. Denna kartläggning skulle vara intressant, och releveant, att uppdatera. Därav denna studie.Syftet med denna studie är att undersöka vilken information och värderingsmodeller som svenska finansanalytiker använder vid företagsvärdering 2011 samt att kartlägga om det finns skillnader i informationsanvändning mellan 1992 och 2011.Studien utgår ifrån en kvantitativ metod där empirin samlades in genom en webenkät. En pilot-intervju samt en pilot-enkät genomfördes innan den slutgilta enkäten skickades ut. Hypoteserna grundade sig i förändringar mot Olbert där även intressanta teoretiska samband testades av dessa förändringar.Studiens resultat visar att det skett förändringar i användandet av information och värderingsmodeller men vi finner även att visa modeller och viss information är oförändrad. Precis som tidigare är fundamental analys den vanligaste metod även 2011. Inom teknisk analys ser vi mindre förändringar medan i beta analysen ser vi en större förändring. Den enskilt största förändringen är en ökad användning av kassaflödesanalyser. P/E-talsvärdering däremot används marginellt mer idag än 1992.

Författare

Robin Andersson Fredrik Streby

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Ekonomihögskolan, ELNU

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..