Sök:

Föräldrars betydelse för ungdomsdrickande 

en kvantitativ föräldrastudie i Öckerökommun om hur attityder, stöd, kontroll och eget drickande inverkar på ungdomars alkoholbeteende 

Öckerö kommun var 1999 den kommun i Västra Götaland som hade störst problem med ungdomsfylleri.År 2002 anställdes en drogförebyggande samordnare i kommunen som genomprojektet Alla Överens arbetar för att påverka föräldrar och andra vuxna till att inte tolereraalkohol bland underåriga. Sedan dess har alkoholanvändningen bland ungdomarna sjunkitdrastiskt. Tidigare forskning kring ungdomars alkoholbeteende visar att föräldrars attityd tillungdomsdrickande till stor del påverkar barnens alkoholanvändande. Även faktorer som stödoch kontroll i form av regler och tillsyn har visat sig vara skyddande, medan kontroll i formav bestraffning och hot samt alkohol i hemmet anses mindre bra. Syftet med uppsatsen är attundersöka vilken attityd föräldrarna till elever i högstadiet i Öckerö kommun har till ungdomarsalkoholbeteende, samt hur de genom stöd, kontroll och eget drickande påverkar sinabarns alkoholbeteende. Undersökningen är gjord genom en postenkät med slutna frågor somsändes till 191 föräldrar till elever i högstadiet i Öckerö kommun. Resultatet visar att föräldrarnai Öckerö kommun innehar en restriktiv attityd till ungdomsdrickande. Även andra skyddandefaktorer förekommer till stor del. De flesta föräldrarna verkar ha en stödjande kommunikationmed sitt barn samt använder sig av flera skyddande kontrollerande metoder som regelsättningoch tillsyn. Föräldrarnas egna alkoholvanor verkar i stort inte heller utgöra någrarisker. Det föräldrarna dock inte tycks vara medvetna om är att deras ungdomar dricker alkoholutan deras vetskap. För det fortsatta drogförebyggande arbetet i Öckerö kommun föreslårvi fortsatt liknande arbete, uppmuntran till föräldrarna för deras medvetenhet, samt upplysningom föräldrarnas ovetskap kring ungdomarnas egentliga drickande. 

Författare

Maja Nilsson Emma Svantesson

Lärosäte och institution

Högskolan Väst/Institutionen för omvårdnad, hälsa och kultur

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..