Sök:

"Finns ett förväntningsgap i Sverige?" - En kvantitativ studie om vad professionella användare förväntar sig av revision


Syfte: Med denna uppsats har vi för avsikt att undersöka om det föreligger ett förväntningsgap i Sverige mellan vad professionella användare förväntar sig av revision och vad redovisningspraxis föreligger. Om så är fallet ämnar vi presentera dessa skillnader och studera i vilken utsträckning de överensstämmer med regelverket samt de orsaker som vi presenterar i litteraturgenomgången. Vi har även, förutom professionella användare, valt att inkludera revisorer när vi tittar på förväntningsgapet då det är av intresse att även fånga deras uppfattning om sina arbetsuppgifter och se om denna skiljer sig nämnvärt från professionella användare. Metod: Vi har valt att angripa vår forskningsfråga enligt den abduktiva metoden. Detta då vi studerar det komplexa fenomen som förväntningsgapet utgör, vilket ger oss möjligheten att växla mellan teori och empiri. Vidare har vi valt oss av den kvantitativa undersökningsmetoden då vi är intresserade av att utifrån vårt urval kunna dra mer generella slutsatser i de olika grupperna urvalet gäller. Insamlingen av information har skett huvudsakligen från en enkätundersökning. Teoretiskt perspektiv: Då vi har för avsikt att fastställa om ett förväntningsgap råder i Sverige mellan professionella användare och revisorn är det av intresse att initialt belysa vad regelverken föreskriver ligger inom revisorns ansvarsområde, samt vad som tidigare framkommit inom forskning som orsaker till gapet. Vårt teoretiska bidrag kommer att bygga på Latours resonemang om den faktaskapande processen som vi applicerat på vårt eget ämnesområde, förväntningsgapet. Empiri: Vår empirsiska undersökning består av en elektronisk enkätundersökning som vi skickat ut till samtliga av våra 309 respondenter. I denna ställer vi ett antal påståenden som vi noga valt ut för att de ska täcka vår forskningsfråga och respondenterna ska ta ställning till. På detta sätt hoppas vi kunna mäta utfallet och fastställa om ett förväntningsgap föreligger. Slutsatser: Den slutsats som kan dras av vår studie är att ett förväntningsgap föreligger om än ej så stort som exempelvis i vårt grannland Finland. Gapet består helt av professionella användares tro på att revisorn ska fungera som en ?public watchdog? och upptäcka och rapportera om oegentligheter. Ytterligare en aspekt som framkom var att revisorerna själva inte alltid fullt ut visste vad deras egna arbetsuppgifter bestod i.

Författare

Malin Svensson

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..