Sök:

Finansanalytikerns syn på årsredovisningen -En studie med nedskrivning av goodwill, pensioner och rörelseförvärv i fokus


Introduktion: Årsredovisning är idag ett viktigt kommunikationsmedel företag har för att förmedla sin finansiella ställning till dess intressenter, och ses även som den rapportering som kan befästa och stärka känslan av förtroende bland alla berörda parter. Här spelar även finansanalytiker en viktig roll på den finansiella marknaden då deras funktion allt mer består av att fungera som mellanhand mellan bolaget och investerare.Problemformulering: Hur använder finansanalytiker finansiella noter som berör nedskrivning goodwill, pensioner och rörelseförvärv, vilka problem finner de, samt vad efterfrågas för att förbättra noterna?Syfte: Syftet med studien är att identifiera hur finansanalytiker använder sig av finansiella noter presenterade i årsredovisningen avseende nedskrivning av goodwill, pensioner samt rörelseförvärv. Studien syftar även till att identifiera problemen analytikerna finner i sitt arbete samt hur dessa områden kan redovisas på ett bättre sätt.Metod: Studien har utformats utifrån fyra intervjuer med finansanalytiker verksamma på den svenska aktiemarknaden. Intervjuerna har genomförts via telefon och sedan transkriberats för att kunna uppfylla studiens syfte. Utgångspunkten i studien är med andra ord en kvalitativ ansats där existerande teori jämförts med framtagen empiri.Slutsatser: Ur studien framkom att analytiker använder informationen som presenteras i de finansiella noterna relativt restriktivt, men att informationens relevans går i cykler. Studien visar att det finns problem inom de studerade områden vilket gör att jämförbarheten mellan företag minskar. För att öka redovisningens jämförbarhet presenteras bolag som anses redovisa problemområdet på ett bra sätt samt konkreta förslag på hur redovisningen inom studerade områden kan förbättras.

Författare

Jesper Bengtsson Michael Rundahl

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..