Sök:

Fermenterad och kallrökt korv

En jämförelse av klassisk och modern produktion

Inledning: I dagens matbutiker är utbudet av produkter stort, vilket kan göra det svårare för konsumenter att veta vad de skall köpa. Vid val av småbladssallat, kan det vara svårt att veta vad som skiljer de olika sorterna åt och vad de bäst kan användas till. Att beskriva sallaternas smaker och dofter med ord kan hjälpa konsumenterna att välja. Syftet med studien var att undersöka effekten av sensoriska beskrivningar i valet av småbladssallat hos konsumenter. Metod och material: Den metod som användes var observation och genomfördes på 59 respondenter. Observationen var uppdelad i tre sessioner och skedde under tre dagar, där de 59 respondenterna återkom varje dag. Alla tre sessionerna innehöll tre uppgifter, som förutom den första uppgiften såg likadana ut. Respondenterna skulle i Session 1 välja en sallatssort utefter sortnamnet, i Session 2 efter USP och i Session 3 efter sensorisk beskrivning. De resterande två uppgifterna i varje session bestod av provsmakning och ?ta med hem sallat?. De tre sallaterna som användes i observationen var Mache, Röd Mangold och Ruccola. Resultatet visade att respondenternas val av sallat påverkades av de sensoriska beskrivningarna. Framförallt var de utvalda orden, samt hur sallaterna smakade, betydelsefullt för deras val. Utifrån resultatet kunde också ett förändringsmönster uttydas, vilket visade att vissa respondenter ändrade sitt val av sallat när de fick se den sensoriska beskrivningen, jämfört med sortnamnet. Slutsatsen blev att sensoriska beskrivningar påverkade respondenternas val av småbladssallat, både synmässigt och smakmässigt. Beskrivningarnas utvalda ord och sallaternas smak var viktiga för det slutliga valet.Nyckelord: Beslutsfattande, neofobi, sinnenas påverkan, unique selling point.

Författare

Edvin Lantz

Lärosäte och institution

Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan - Grythytte Akademi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..