Sök:

Faktorer som påverkar sjuksköterskans tillämpning av evidensbaserad kunskap i omvårdnaden av trycksår - en litteraturstudie


Syfte: Var att beskriva vilka faktorer som påverkar sjuksköterskans tillämpning av evidensbaserad kunskap om trycksår i omvårdnaden.Metod: Litteraturstudie med deskriptiv design, utfördes utifrån två kvalitativa, sju kvantitativa samt en vetenskaplig artikel med en kombination av ansatser. Vetenskapliga artiklar publicerade mellan åren 2002 till 2012 söktes i databasen Cinahl.Resultat: Sjuksköterskans tillämpning av evidensbaserad kunskap i omvårdanden av trycksår, påverkades av attityder, kunskapsnivå samt den organisatoriska struktur som råder på arbetsplatsen. Sjuksköterskan som medverkat i special utformad utbildning eller som arbetar aktivt med kvalitetsförbättringsarbete har uppvisat en förbättrad kunskapsnivå. Vilket tillsammans med en positiv attityd medför en god förutsättning till en förbättrad följsamhet, gällande tillämpning av evidensbaserad kunskap i omvårdnaden av trycksår. Dock förekommer bristfällig, inadekvat såväl som föråldrad kunskap hos en mindre population sjuksköterskor. Vilket medför att en del sjuksköterskor använder sig av preventiva interventioner som är kontraindicerade och ineffektiva, vilka gällande riktlinjer avråder från och som saknar vetenskaplig förankring.Slutsats: Graden av kunskap är generellt högre än graden av implementering gällande prevention och behandling av trycksår. En god attityd, kunskapsnivå samt stöd från organisationen i form av kvalitetsförbättring, som till exempel specialutformad utbildning genererar en förbättrad följsamhet av evidensbaserad kunskap.

Författare

Edit Khemi Ann-Charlotte Jansson

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Akademin för hälsa och arbetsliv

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..