Sök:

Faktorer som kan vara av betydelse för att förebygga malnutrition

en litteraturstudie


Bakgrund: En förutsättning för människans hälsa och välbefinnande är ett adekvat näringsintag. Malnutrition har visat sig vara ett stort problem i vården. Syfte: Belysa faktorer som kan vara av betydelse för att förebygga malnutrition. Metod: Litteraturstudie som bygger på femton vetenskapliga artiklar som granskades och kvalitetsbedömdes. Resultat: Artiklarna visade att faktorer som kunde vara av betydelse var sjuksköterskans grad av kunskap, attityder till omvårdnadsåtgärder, tidsaspekten samt användandet av screeningmetoder. Diskussion: Sjuksköterskors bristande kunskap om malnutrition försvårade adekvat handläggning av patienterna. Utarbetade screeningmetoder fanns för att upptäcka malnutrition men de användes inte i tillräcklig utsträckning. Sjuksköterskor hade god attityd till nutritionens betydelse men det fanns faktorer som utgjorde hinder för att specifika omvårdnadsåtgärder utfördes. Slutsats: Studier visade att sjuksköterskor hade behov av mer kunskap inom området. Åtgärder för att förebygga malnutrition behövdes.

Författare

Sofi Nyberg Lisbet Pallin

Lärosäte och institution

Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..