Sök:

Ett försök att ta makten Äldre som överklagar avslagna beslut och illustration av verkställighetsprocessen som följer efter bifallen dom


Det övergripande syftet med denna masteruppsats är att skildra och analysera processen som följer efter det att äldre, över 65 år, överklagat ett avslaget socialnämndsbeslut till förvaltningsrätten.För att besvara syftet har uppsatsen brutits ner i två delsyftet. Det första delsyftet är att undersöka vilka äldre det är som överklagar och om makrofaktorerna ålder, kön och etnicitet påverkar förvaltningsrättens beslut gällande bifall eller avslag av ett överklagande. Det andra delsyftet är att illustrera olika aspekter som innefattas av den verkställighetsprocess som socialnämnden utför då en dom fått bifall i förvaltningsrätten.Det första delsyftet besvaras genom att göra en innehållsanalys med både kvantitativa och kvalitativa inslag av de 49 domar som tagits under en sexmånadersperiod i sammanlagt 15 kommuner i Västra Götalands län. Det andra delsyftet besvaras genom en fallstudie, där semistrukturerade intervjuer utförts med de inblandade aktörerna. Intervjuerna utfördes vid två olika tillfällen för att på så sätt kunna fånga eventuella förändringar i dynamiken mellan aktörerna under tidens gång.Uppsatsens resultat visar på att den absoluta majoriteten av överklaganden gällde beslut där socialnämnden avslagit ansökan om särskilt boende. Den äldre klagande måste höggradigt bevisa och ge uttryck för sin oro och otrygghet för att få ett bifall. Olika maktordningar som ålder, kön och etniciteten förefaller ha betydelse för trovärdigheten i bevisningen och samspelar med varandra i den rättsliga bedömningen. I uppsatsens andra del visas att verkställighetsprocessen kan vara en utdragen process där olika dynamiska maktrelationer i hög grad styr processens karaktär.Sammantaget kan det konstateras att denna uppsats tagit upp faktorer och områden inom överklagandeprocessen som kan lyftas upp till vidare diskussion. Min förhoppning är att denna uppsats ska kunna ligga till grund för vidare forskning om hur man kan få fler äldre att överklaga och hur själva överklagandeprocessen kan förbättras.

Författare

Anne-Charlotte Sigvardsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..