Sök:

En valideringsstudie av SkolmatSverige

Hur pass väl mäter ett webbaserat verktyg utbud och livsmedelsval vid servering av skolluncher?


Bakgrund: Den 1 juli 2011 ska en ny lag med krav på att skolmåltider som serveras i grundskolan ska vara näringsriktiga börja tillämpas. I och med den nya lagen är det viktigare än någonsin att det finns möjlighet för skolor och kommuner att objektivt bedöma kvaliteten på skolmaten. Karolinska Institutet har utvecklat det webbaserade verktyget SkolmatSverige, för kvalitetssäkring av skolmåltider. Målet är att verktyget, som består av enkäter, ska användas som stöd för att leverera bra skolmåltider utifrån näring, miljö, pedagogik och service samt för att möjliggöra uppföljning och forskning kring skolmåltider. Sverige och Finland är de enda länderna i världen med en lagstiftning om näringsriktiga och kostnadsfria skolmåltider för samtliga elever inom grundskolan, men i dagsläget finns det inget system för kvalitetssäkring av skolmåltider.Syfte: Att validera verktyget SkolmatSveriges kapacitet att mäta utbud och livsmedelsval i samband med skolluncher.Metod: Valideringsstudie där 15 av Stockholms Stads 141 grundskolor deltog. Urvalet var slumpmässigt stratifierat och observationer i skolmatsalar och skolkök, samt frågor till köksansvariga, användes som datainsamlingsmetoder. Denna information jämfördes sedan med skolkökens enkätsvar, vilka utgör en del av verktyget SkolmatSverige.Resultat: De frågor som var valideringsbara hade acceptabel validitet förutom frågorna om: mängden kött i helfabrikat produkter, beräknad tid mellan tillagning och servering av lunchen samt sju av matsedelsanalysens sjutton rätter och tillbehör som beräknades från en fyraveckors matsedel.Slutsats: Studien visar en acceptabel överensstämmelse mellan skolornas svar på verktygets frågor kring skolmåltidernas utbud och livsmedelsval och observationsstudien. De tre frågeområden i verktyget med låg validitet kan förbättras genom en omkonstruktion av frågorna för att förtydliga frågan, förklara frågans syfte samt genom att sänka graden av ansträngning som krävs för att besvara frågan. Vidare begränsas verktygets validitet av att det inte mäter hur skolmåltiden som serveras i mottagningsköken har tillagats.

Författare

Marit Simma

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..