Sök:

En utifrån lyssnares preferenser jämförande undersökning av digital och analog inspelningsutrustning med ljud konverterat till CD-ljudstandarden


Inom den digitala ljudtekniken råder idag bithysteri. Nya ljudinspelningssystem med allt högre digital upplösning skapas. Däremot dominerar fortfarande CD-skivan med sina 16 bitar och 44.1 kHz. Är tävlingen om bitarna helt i onödan i avseende på den färdiga produktens ljudupplevelse? Detta arbete försöker utröna om det är möjligt att höra skillnad mellan musikstycken inspelade på olika maskiner i olika upplösning och sedan konverterade till CD-standarden. En grupp lyssnare fick i uppgift att rangordna inspelningarna efter sina individuella preferenser. Därefter söktes en statistisk signifikans utifrån testresultatet. Försöket visar att det även med professionell lyssningsutrustning är svårt att höra skillnad mellan såväl apparaterna som den digitala upplösningen i vilken ljuden spelades in.

Författare

Jonas Andersson

Lärosäte och institution

Luleå/Musikhögskolan

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..