Sök:

En komplett sångundervisning?

En intervjustudie av fyra sångpedagogers syn på hur fortbildning på ?Complete Vocal Institute? påverkar och bidrar till deras sätt att undervisa


Syftet med föreliggande studie är att undersöka hur fortbildning på ?Complete Vocal Institute?, CVI, påverkar och bidrar till sångpedagogers undervisningssätt. Bakgrundskapitlet ger en kort beskrivning av den fortbildning på ?Complete Vocal Institute? som informanterna i studien har gått. Vidare följer en presentation av komplett sångtekniks (CVT:s) grundare Cathrine Sadolin, hur CVT växte fram samt av metodens innebörd och funktion. Därefter presenteras tidigare forskning inom ämnesområdet och närliggande områden samt studiens teoretiska utgångspunkt. Studien utgörs av kvalitativa intervjuer med fyra sångpedagoger som fortbildat sig genom CVI:s treåriga utbildning som berättigar till undervisning i CVT. I resultatet presenteras analysen av pedagogernas berättelser kring hur fortbildningen har påverkat och bidragit till deras undervisningssätt. Det framkommer att pedagogerna har tillgodogjort sig flera pedagogiska verktyg och förhållningssätt genom fortbildningen. Bland dessa kan nämnas CVT:s sångtekniska terminologi, olika undervisningssätt samt förhållningssättet att alltid låta undervisningen utgå från elevens smak och motivation. I det avslutande diskussionskapitlet lyfts valda aspekter ur resultatet fram och diskuteras i relation till det sociokulturella perspektivet på lärande samt till tidigare forskning. Aspekter som diskuteras är bland annat pedagogernas berättelser kring verktyget att undervisa utifrån olika undervisningssätt samt det pedagogiska förhållningssättet att ge ansvaret till eleven. 

Författare

Charlotte Lilliestierna

Lärosäte och institution

Karlstads universitet/Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (from 2013)

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..