Sök:

Ekonomistyrningsinnovationer i årsredovisningar -Ett sätt för privata och offentliga verksamheter att skapa legitimitet?


Bakgrund och problem: Tidigare studier har visat på att årsredovisningar blivit alltmer omfattande, framförallt de frivilliga upplysningarna. Vissa verksamheter väljer attredogöra för ekonomistyrningsverktyg i sina årsredovisningar. En tidigare studie harundersökt ekonomistyrningsinnovationen Balanced Scorecard och kartlagt hur mycketsom presenteras i årsredovisningar. En jämförelse har gjorts mellan offentliga ochprivata verksamheter där man kommit fram till att offentliga verksamheter har enbenägenhet att skriva mer om BSC än privata verksamheter. Det finns dock inga tidigarestudier som undersökt vad man faktiskt skriver och vilka skillnader som finns mellanprivat och offentlig sektor. ?Bandwagon?effekten? innebär att företag presenterar sinaekonomistyrningsverktyg då de känner tryck utifrån och vill uppfattas som legitima.Syfte: Syftet med studien är att öka kunskapen om vad olika slags verksamheter frivilligtrapporterar kring ekonomistyrningsinnovationer i sina årsredovisningar i strävan efterlegitimitet. Med utgångspunkt i tidigare studier har en jämförelse gjorts mellan vadprivata och offentliga verksamheter skriver om balanserat styrkort i sina frivilligaupplysningar med avseende på design, användning och etikett.Metod: Årsredovisningar för perioden 2007?2011 har studerats för totalt tjugoverksamheter för att kunna besvara de tre forskningsfrågorna. UndersökningsobjektetBalanced Scorecard har analyserats utifrån de tre teman Design, Användning och Etikett.Resultat och slutsatser: Offentliga verksamheter har ett mer utvecklat BSC jämförtmed privata verksamheter enligt Speckbachers et al (2003) teori. En likhet mellanoffentliga och privata verksamheter i designen av BSC är att de fyra mest förekommandeperspektiv är de samma. Det mest frekvent angivna syftet med BSC i offentliga ochprivata verksamheter är målstyrningsorienterat. Offentliga verksamheter redogör istörre grad än privata verksamheter angående sitt BSC i årsredovisningarna. Underperioden 2007?2011 är verksamheterna relativt konsekventa gällande etikett för BSC.Förslag till fortsatt forskning: Denna studie undersöker ekonomistyrningsinnovationenBSC. Intressant hade varit att göra en liknande studie men undersöka enannan ekonomistyrningsinnovation såsom ABC eller lean.

Författare

Therese Pärsson Linnea Rantatalo Thomas

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..