Sök:

Egenkontroll i livsmedelsbranschen utifrån verksamheternas perspektiv

en kvalitativ studie


Verksamhetsutövare inom livsmedelsbranschen har ett ansvarar för att den mat som producerats är säker. År 2009 gjordes ändringar i den svenska livsmedelslagen där bland annat kraven försvann på att verksamhetsutövare måste ha skriftliga rutiner och dokumentation (Lindblad, Westöö, Lindqvist, Hjertqvist & Andersson, 2009). Oavsett om verksamhetsutövarna har skriftliga rutiner och dokumentation eller inte måste de kunna bevisa att de har tillräcklig kunskap för att arbeta med livsmedelshantering. Genom ett fungerande system för egenkontroll, alltså en egen kontroll av verksamheten, skapas säkra livsmedel och risken för matförgiftning minskar (Israelsson, 2006). Syftet med denna studie är att undersöka verksamhetsutövarna inom livsmedelsbranschens uppfattning om egenkontroll. Denna studie bygger på kvalitativa semi-strukturerade intervjuer med sex stycken verksamhetsutövare inom livsmedelsbranschen och en livsmedelsinspektör. Urvalet av respondenter till studien begränsades till en kommun i södra Sverige. Samtliga intervjuer spelades in och transkriberades sedan ordagrant för analysering. Respondenterna i studien såg positivt på förändringen i dagens lagstiftning, men många hade ändå valt att ha kvar sina gamla egenkontrollprogram. De såg det som en säkerhet och trygghet i att kunna gå tillbaka till den och luta sig mot de rutiner som fanns nedskrivna.

Författare

Gustav Jönsson Hanna Lindhé

Lärosäte och institution

Högskolan Kristianstad/Sektionen för lärande och miljö

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..