Sök:

Effekterna av åtta veckors artrosskola hos personer med höftledsartros och deras upplevelser av träningen och artrosskolan


Artros är sjukdomen med högst prevalens bland alla muskoskeletala störningar i världen. Höftleden är en av de strukturer som är mest utsatt. Träning och patientinformation har i tidigare studier visats ge positiva effekter gällande smärta, funktion och livskvalitet för patienter med höftledsartros. Artrosskolan används som en behandlingsform vid en vårdcentral i Norrbottens län. Effekterna av artrosskolan hos personer med höftledsartros och deras upplevelser av träningen och artrosskolan har inte tidigare studerats. Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka om artrosskolan kan ge effekter hos personer med höftledsartros gällande symtom, ledstelhet, smärta, funktion i det dagliga livet, funktion vid idrotts- och fritidsaktiviteter samt livskvalitet. Syftet var även att undersöka och analysera deltagarnas upplevelser av träningen och artrosskolan. Metod och material: Studien är en pilotstudie med kvantitativ och kvalitativ del. Två patienter med höftledsartros deltog i studien. Fågeformuläret Hip Osteoarthritis Outcome Score (HOOS) användes innan och efter träningsperioden. Intervjuer utfördes med informanterna för att erhålla kvalitativa data. Resultat: Studien visade att patienterna erhöll tydliga förbättringar gällande symtom, ledstelhet, smärta, funktion i det dagliga livet, funktion vid fritids- och idrottsaktiviteter samt livskvalitet. Konklusion: Studien visar att det finns indikationer på att åtta veckors deltagande i artrosskolan kan ge effekter hos personer med höftledsartros gällande symtom, smärta, funktion i det dagliga livet, funktion vid fritids- och idrottsaktivitet samt livskvalitet.

Författare

Sami Eskelinen

Lärosäte och institution

Luleå/Hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..