Sök:

Effekten av mindfulness som intervention vid arbetsrelaterad stress, medveten närvaro och psykisk hälsa hos hälso- och sjukvårdspersonal

En systematisk litteraturöversikt


Arbetsrelaterad stress inom hälso- och sjukvården är ett känt problem, vilket långsiktigt kan leda till ökad risk för stressrelaterad ohälsa hos personalen. Det är av vikt att erbjuda lämpliga strategier för att reducera denna stress, mindfulness-intervention kan vara en av dessa strategier. Syftet med denna litteraturöversikt var att undersöka mindfulness-interventionens effekt på arbetsrelaterad stress, medveten närvaro och psykisk hälsa hos hälso- och sjukvårdspersonal. Metoden som valdes var systematisk integrerad litteraturstudie. Efter systematisk databassökning, analyserades 11 vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att mindfulness-intervention har god effekt på arbetsrelaterad stress och medveten närvaro. Mindfulness reducerade arbetsrelaterad stress och ökade den medvetna närvaron. För den psykiska hälsan framkom goda effekter för ångestreduktion, det övriga resultatet visade ingen tydlig samstämmighet i funna effekter. Slutsatser som kan dras, är att mindfulness-intervention inte är till hjälp när symtomen är av allvarligare karaktär. Interventionen kan däremot vara till hjälp för hälso- och sjukvårdspersonal att hantera den dagliga stressen i arbetet och därigenom förebygga stressrelaterad ohälsa, vilket kan bidra till god omvårdnad.

Författare

Maria Eriksson Eva Lindh

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..