Sök:

Effekten av 8 veckors CrossFit-träning på explosiv muskelstyrka, rörlighet, submaximal syreupptagningsförmåga och maximal muskelstyrka


De senaste åren har CrossFit expanderat enormt i antalet utövare och gym över hela världen. CrossFit är ett styrke- och konditionsprogram som bygger på ständigt varierande funktionella rörelser utförda under hög intensitet och olika tidsintervall. Effekten av CrossFit-träning har i dagsläget endast undersökts av ett fåtal artiklar och är inte i korrelation med den snabba ökningen av träningsformen. Det krävs därför större insikt i träningseffekten av CrossFit-träning och hur den påverkar den fysiska förmågan.Syftet var att studera effekten av 8 veckors CrossFit-träning på explosiv muskelstyrka, rörlighet, submaximal syreupptagningsförmåga och maximala muskelstyrkan. Studien genomfördes som en Single-System Experimental Design med ABA-design. Åtta veckors CrossFit-träning genomfördes av två försökspersoner. Data samlades in genom regelbundna mätningar av explosiv styrka, rörlighet, submaximala syreupptagningsförmågan samt maximala muskelstyrkan under hela studien. Resultaten redovisar en signifikant förbättring och nivåförändring av samtliga tester och testpersoner. Detta tyder på en förbättrad submaximal syreupptagningsförmåga och en ökad explosiv styrka samt rörlighet. Denna förbättring går dock inte att koppla till interventionen då celerationslinjerna under baslinjen genomgående har en större lutning i förhållande till interventionsperioden. Undantag för detta är, explosiv styrka för försöksperson två, där lutningen på celerationslinjen i baslinjen gör att resultatet kan kopplas till interventionen. Studien kunde inte säkerställa effekten av CrossFit-träning på explosiv styrka, rörlighet, submaximal syreupptagningsförmåga eller maximala muskelstyrkan. Undantag för detta var explosiv styrka hos FP2 där en signifikant ökning noterades som går att koppla till interventionen. För att säkerställa effekten av CrossFit-träning krävs fler och mer omfattande studier.

Författare

Mårten Eriksson Eric Rylén

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..