Effekt av bl?b?r p? blodlipider En systematisk litteratur?versikt om effekt av bl?b?rsintag p? blodlipider.
LipidsLDLHDLTotal cholesterolTriglyceridesBlueberriesAnthocyaninsLipiderTotalkolesterolTriglyceriderBl?b?rAntocyanin
Syfte: Syftet ?r att sammanst?lla det aktuella forskningsunderlaget f?r att unders?ka
om intag av bl?b?r f?r?ndrar lipidniv?er hos m?n och kvinnor ?18 ?r j?mf?rt
med att inte inta bl?b?r.
Metod: I denna systematiska ?versiktsartikel har en litteraturs?kning genomf?rts. F?r
att specificera unders?kningsomr?det har arbetet avgr?nsats till m?n och
kvinnor ?18 ?r med interventionen intag av bl?b?r (os?tade f?rska, frysta eller
frystorkade) tillsammans med normalkost som har j?mf?rts mot inget
bl?b?rsintag (normalkost, placebodryck, -pulver eller -kapsel med pulver).
Utfallet som har unders?kts var f?r?ndring av totalkolesterol (TC),
triglycerider (TG), low-density lipoprotein (LDL) och high-density lipoprotein
(HDL). Studiedesignen f?r inkluderade studier var RCT, minst singelblindad
med en interventionsl?ngd p? ?1 vecka. Identifierade unika artiklar l?stes i
fulltext och inkluderades utifr?n inklusions- och exklusionskriterier. D?refter
genomf?rdes en granskning av studiekvalitet med hj?lp av granskningsmallen
?Bed?mning av randomiserad studie (effekt av att tilldelas en intervention)? av
Statens Beredning f?r medicinsk och social Utv?rdering (SBU), samt
granskning av evidens med hj?lp av mallen ?Underlag f?r sammanv?gd
bed?mning av resultatens tillf?rlitlighet enligt GRADE?. D?rtill gjordes en
resultatextraktion f?r att sammanst?lla data och sammanfatta det aktuella
forskningsl?get.
Resultat: Resultaten visade ingen effekt av intag av bl?b?r p? utfallsm?tten TC, TG,
LDL och HDL med l?g tillf?rlitlighet (++). Resultaten saknar statistisk
signifikans f?rutom i en artikel d?r resultatet visade en s?nkande effekt p? TC
och LDL med statistisk signifikans.
Slutsats: Ett intag av bl?b?r har ingen effekt p? lipiderna TC, TG, LDL och HDL, vilket
har l?g vetenskaplig tillf?rlitlighet (++). En artikel visade statistisk signifikans
f?r en s?nkning av TC och LDL, ?vriga resultat saknade statistisk signifikans.
Detta inneb?r att det i dagsl?get inte finns tillr?ckligt vetenskapligt underlag
f?r att rekommendera ett ?kat intag av bl?b?r f?r f?rb?ttring av lipider. Vidare
forskning kr?vs med fler studier och l?ngre interventionsl?ngd f?r att kunna
dra en s?ker slutsats och se om bl?b?rsintag har effekt p? lipider ?ver tid.