Sök:

D'une manière élégante Français

Jämförelse mellan fransk flöjtestetik från sekelskiftet 1900 och modern flöjtestetik, belyst genom interpretation av Romance ur Suite Op. 34 av Widor


Syftet med föreliggande uppsats är att definiera begreppet fransk flöjtestetik. Arbetet berör hur den tradition som förknippas med Conservatoire de Paris har vuxit fram och hur den hållits vid liv. Arbetet innefattar några av de mer kända flöjtister som verkade vid Conservatoire de Paris och vilken influens de hade på musiklivet i Frankrike under 1800-talet. Flöjtens utveckling under 1700 och 1800-talet täcks även in och visar vilka följder det kan ha haft på de rådande flöjtistiska ideal. Den konstnärliga delen i arbetet inbegriper jämförelse mellan två olika klangliga ideal och vilken effekt det kan ha på musiken. Jag presenterar två olika versioner av Romance ur Suite Op. 34 av Widor, en möjlig fransk stil kring sekelskiftet 1900 och en modern tolkning. De olika versionerna jämförs av mig och en kontrollgrupp för att undersöka om olika klangliga ideal har inverkan på hur musiken uppfattas. Jämförelserna och analyserna berör främst vilka de uppfattade känslostämningarna blir.

Författare

Mathias Lundkvist

Lärosäte och institution

Piteå/Institutionen för musik och medier

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..