Sök:

Det svenska arbetssättet inom ett COIN-perspektiv

Den amerikanska doktrinen FM3-24 belyser ett sätt att nyttja sina resurser på och detta kan vara en doktrin som Sverige kan inspireras utav, men har vi möjligheten och skall Sverige låta sig inspireras a


Den svenska Försvarsmakten har tagit steget från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar. Detta har medfört att svenska enheter får verka i olika konfliktnivåer. Detta möjliggör också för svenska enheter att få verka i en konflikt inom en irreguljär kontext, som exempel Afghanistan. Uppsatsen syftar till att jämföra huruvida den svenska insatsen arbetar likt den amerikanska doktrinen FM3-24, detta kopplat till genomförandet av operationen. I uppsatsen beskrivs det femte kapitlet, genomförande av operationer ur FM3-24. Ur teorin formas en deskriptiv fallstudie som kopplas mot det svenska arbetssättet i Afghanistan utifrån tre officerare med erfarenheter från skilda ledande befattningar från mission. Resultatet visar att doktrinen FM3-24 i stora drag efterliknas av den svenska insatsen. Vissa skillnader finns de två emellan, i huvudsak kopplat mot informationsoperationer riktade mot upprorsmakaren.

Författare

Andreas Westöö

Lärosäte och institution

Försvarshögskolan/Försvarshögskolan

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..