Sök:

?Det kändes som om att man blev minderårig? En studie om handlingsutrymme på särskilda boenden i förhållande till sexualitet.


Studien har genomförts med en kvalitativ metod och består av sju intervjuer med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Syftet med studien var att undersöka hur personer med intellektuella funktionsnedsättningar på ett särskilt boende upplevde sina möjligheter till att uttrycka sin sexualitet utifrån de regler och förhållningsätt hos personalen som råder där och hur de agerade utifrån det handlingsutrymmet. I studien använde vi oss av Layders teori om sociala domäner för att bättre kunna förstå forskningsområdets komplexitet.Huvudresultaten i studien visade att det fanns begränsade möjligheter att uttrycka sin sexualitet. De svårigheterna som visade sig bestod i att få ha sin partner övernattandes eller vara samboende. För att få igenom att ha sin partner övernattandes krävdes att man själv utkrävde ökat handlingsutrymme. Likaså var det ingen av informanterna som fick tillåtelse att vara samboende med sin partner. Informanterna var kritiska till hur det fungerade när det gällde att uttrycka sin sexualitet. De informanter som saknade erfarenhet av att ha en partner på boendet kännetecknades av en optimism kring hur något sådant skulle fungera.Resultaten visade vidare att reglerna på boendet och personalens förhållningsätt begränsade personernas handlingsutrymme. Några av informanterna valde att öppet kritisera hur det fungerade i boendet medan andra anpassade sig till förutsättningarna. Ett huvudresultat är också att flera informanter upplevde att man behandlades som om man vore minderårig då man inte fick bestämma själv. Detta menade informanterna berodde på de rådande reglerna och förhållningssättet hos personalen vilket gjorde att handlingsmöjligheterna begränsades i likhet med hur det var när man var yngre.Vi menar att det finns stora samhällsutmaningar nu och i framtiden gällande utformningen av särskilda boenden för personer med intellektuella funktionsnedsättningar, speciellt när det kommer till sexualitet. Ska personer med intellektuella funktionsnedsättningar få möjlighet att i likhet med lagens intentioner ?leva som andra? måste de bli delaktiga i framväxten av nya moderna särskilda boenden eftersom individerna själva ställer andra krav på framtidens särskilda boenden. Ett första steg skulle kunna vara att planera för att även personer med intellektuella funktionsnedsättningar ges möjlighet till tvåsamhet i särskilda boenden utan att bli behandlade som minderåriga.

Författare

Johanna Bäckman Julia Englund

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..