Sök:

?Det hade ju underlättat en hel del om man inte behövde skämmas för att man är narkoman? - brukarorganisationers röster om narkomanvården och narkotikapolitiken i Göteborg.


I denna uppsats har vi undersökt hur brukarorganisationer upplever narkotikapolitiken ochnarkomanvården i Göteborg. Detta har vi gjort genom att intervjua representanter för olikabrukarorganisationer inom missbruks- och beroendeområdet. Hur upplever brukarorganisationerna attnarkotikapolitiken och narkomanvården i Göteborg fungerar? Hur tänker brukarorganisationerna attden framtida narkotikapolitiken och narkomanvården i Göteborg borde se ut? På vilket sätt uppleverbrukarorganisationerna att enskilda brukare samt brukarorganisationer utövar konkret inflytande pånarkotikapolitiken samt inom narkomanvården i Göteborg? Tre brukarorganisationer i Göteborgmedverkade i studien: KRIS (Kriminellas revansch i samhället), RFHL (Riksförbundet för rättigheter,frigörelse, hälsa, likabehandling) och SBF (Svenska brukarföreningen). Studien har en kvalitativansats och brukarorganisationernas svar analyserades utifrån ett socialkonstruktivistiskt perspektivmed teorin Claims-Making. Resultaten visade att upplevelserna av narkomanvården i Göteborg serrelativt olika ut för de medverkande brukarorganisationerna samt att de argumenterar förhållandevisolika gällande hur situationen bör se ut. Dessa olikheter förstod vi utifrån att de ser på problematikenutifrån olika verkligheter och därmed har olika sanningar skapats. En gemensam åsikt hos samtligabrukarorganisationer gällde brukarinflytande inom narkotikapolitiken och narkomanvården. De varalla eniga om att det behövs ett mer utökat och mångfacetterat brukarinflytande inom området. En avstudiens centrala slutsatser var att inflytande inte alltid medför makt, men att makt medför inflytande.

Författare

Glory Hatemian Niclas Johansson Viktoria Safari

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..