Sök:

Declaration of energy ? Which consequences are there for the consumer, the real estate agent and the conveyance of real estate?


Uppsatsen fokuserar på energideklaration i samband med överlåtelse, och vad den innebär för konsumenten, fastighetsmäklaren och förmedlingsprocessen, av småhus. Därför har två fastighetsmäklare samt representant från Boverket intervjuats, för att ge sin åsikt om ämnet. En representant för energiexperterna skulle även ge sin syn på ämnet, men försvann under tider för intervjuerna. Från och med 1 januari, 2009 är det krav på att alla byggnader, som tillhör en fastighet vilken säljs, skall energideklareras. Detta krav framförs i Lagen om energideklaration för byggnader, som i sin tur grundar sig i ett EG-direktiv från 2002. Under arbetet har även sakkunniga tillfrågats i syfte att ge ett klarare besked i vissa frågor. I samband med energideklarationen är det vanligt att byggnaden behöver besiktigas utav ackrediterad besiktningsman. Energibesiktningen och energideklarationen innebär en mindre, avdragsgill kostnad för fastighetsägare. Efter utförd energideklaration skickas resultatet, i ett elektroniskt formulär, in till Boverket för registrering. I resultatet finns referenstal samt åtgärdsförslag för att kunna jämföra olika byggnader mot varandra inför ett fastighetsköp respektive att som fastighetsägare förbättra sin energiförbrukning och sänka tillhörande kostnader. De kostnader som utförandet av åtgärdsförslagen innebär kan komma att resultera i prutningsförsök. Därför är det viktigt att fastighetsmäklaren informerar sina kunder dels om kravet på energideklarationens utförande, men också dess syfte för att köpare ska förstå att energideklarationen inte är till för felsökning i fastigheten. Fastighetsmäklarens skyldigheter sträcker sig också till att uppföra klausuler som bekräftar det parterna kommer överens om i samband med överlåtelsen, till exempel vem som ska ansvara och betala för energideklarationen eller eventuellt en besiktningsklausul. Den sistnämnde är komplicerad att komponera och fastighetsmäklaren riskerar att bli varnad av Fastighetsmäklarnämnden om dess betydelse blir tvetydig. Då fastighetsmäklaren bör verka för att energideklarationen är gjord i god tid före försäljningen bör förekomsten av sådana klausuler minimeras. Energideklarationen innebär idag för alla inblandade parter ytterligare ett steg i förmedlingsprocessen, samt risker för diskussioner och prutningar. Dess syfte, att främja effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader, berättigar dock dess existens.

Författare

Lukas Lindberg

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..