Sök:

De gröna näringarnas framtid

Är hjälpen som företagarcoacherna ger till landsbygdsföretagarna inom entreprenad, livsmedelsproduktion och turism tillräcklig och relevant?


Sysselsättningen i den svenska landsbygden har minskat avsevärt sedan 1900-talets början. Den senaste tidens ökning av importmat tvingar mjölk- och köttproducenter att hitta andra verksamhetsområden att tjäna pengar på. I takt med samhällsutvecklingen har kraven ökat för bland annat närproducerade livsmedel. Landsbygdsföretagarna i Norrbotten är duktiga jordbrukare men har generellt begränsade kunskaper hur företag ska drivas. Lantbrukarnas Riksförbund startade för tre år sedan ett projekt i syfte att hjälpa jordbrukarna bli bättre företagare. Min studie fokuserar på om hjälpen som landsbygdsföretagarna får är tillräcklig och relevant samt vilka förväntningar som finns på den. Genom forskningsintervjuer har jag tagit fram ett empiriskt material som analyserats med tematisk analys i syfte att besvara problemställningen: Är hjälpen som företagarcoacherna ger till landsbygdsföretagarna inom entreprenad, livsmedelsproduktion och turism tillräcklig och relevant? Slutsatserna visar företagarhjälpens tillräcklighet och relevans utifrån företagarcoacherna och landsbygdsföretagarnas perspektiv samt hur de definierar företagarhjälpen som begrepp. Avslutningsvis reflekterar jag över min roll som forskare mot bakgrund av att jag är utbildad journalist och anställd kommunikatör vid Lantbrukarnas Riksförbund i Luleå.

Författare

Fredrik Winneborn

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..