Sök:

Dator och IT i undervisningen. Hur pedagoger resonerar kring IT och data i undervisningen som social och didaktisk artefakt


SammanfattningMed denna studie vill vi undersöka hur ett antal pedagoger resonerar kring datorer och IT (Informations teknologi) i undervisningen som social och didaktisk artefakt i åk 3-6 . Vi vill visa att dator och IT (informations teknologi) kan vara ett hjälpmedel som man kan använda sig mer i undervisande avsikt. Vi tycker att det är viktigt att pedagoger i skolor tar del av den kunskap som finns om datorer och IT. Pedagogerna bör vara öppna för de nya verktygen, datorer och IT, som är bidragande faktorer till lärande och kunskap för lärare såväl som elever och därmed inte vara kritiska mot det.Studien är av kvalitativ art och vi har använt oss av intervju som forskningsredskap. Vi har intervjuat sex lärare som är verksamma på tre olika skolor som arbetar i skolår 3-6.Datorer och IT är de nya pedagogiska verktygen anser vi, hjälpmedel som kan användas som en god inlärning för eleverna. Verktyg som ger möjligheter till både lärare och elever, att finna nya sätt att kunna skapa idéer och bli kreativa. Vi vill undersöka ett antal verksamma pedagogers åsikter om vad datorn kan bidra med och vad det kan ge eleverna kunskapsmässigt.Med hjälp av denna studie framkommer det även vad pedagogerna har för utbildning inom datorer och IT. Vi fann i vår studie att pedagogerna ser datorn som ett pedagogiskt hjälpmedel i undervisningen. Ett hjälpmedel som eleverna uppskattar och gillar.

Författare

Sara Eliassy Hida Fejzullahi

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för pedagogik (PED)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..