Sök:

Controller - En otydlig roll i tydlig förändring En fallstudie med fokus på investeringsprocessen i Göteborg Energi och Göteborgs-Posten


Bakgrund och problem: Controllerrollen är inte väldefinierad i litteraturen. Controllers har mångaolika arbetsuppgifter, beroende av vilket företag denna arbetar i. Förväntningar från andra personerpåverkar controllerns roll, eftersom förväntningar inte är de samma är controllerrollen splittrad.Controllertiteln har funnits Sverige sedan början av 1970-talet, detta till följd av att företag underdenna tidsepok blev allt mer decentraliserade. Den traditionella rollen för controllers beskrivs ilitteraturen som en Number-cruncher och Bean-counter. Med detta menas att dåtidens controllerarbetade mest med redovisningsuppgifter och transaktioner. En diskussion om förändring från dennaroll har på senare tid uppstått, man menar idag att controllern är mer en Business partner. Det villsäga controllerns uppgifter är idag verksamhetsstyrning, controllern är även delaktig i affärsområdetsledningsgrupp. Det som gör det intressant att studera ämnet controller är dess odefinierade roll, detfinns fortfarande kvar frågeställningar som inte är besvarade. Med denna utgångspunkt har tvåfrågor ställts; Vilken är controllerns roll generellt, hur har denna förändrats, samt vilken är rollenspecifikt i investeringsprocessen? och Hur uppfattar linjechefer controllerns roll?.Syfte: Syftet med denna studie är att kartlägga och beskriva den roll controllern generellt har i deundersökta företagen samt att specifikt studera controllerns roll i företagens investeringsprocess.Avsikten är även att se hur andra uppfattar controllerns roll.Resultat och slutsatser: Resultatet från studien visar att controllerns roll till viss del formas avandras förväntningar. En av de tydligaste egenskaperna som en controller idag behöver för att bli enså kallad Business partner är verksamhetskunskap. Vi har funnit att de undersökta controllernasroller inte är identiska. Resultatet visar även att det har skett en tydlig förändring för controllers i debägge undersökta företagen, förändringen består i att ökad konkurrens lett till att ökat ekonomiskttryck ställts på företagen vilket gjort att ekonomin får större uppmärksamhet idag än förr. Dennaförändring har lett till att controllern fått större roll då det tycks vara så att controllerns rollsamvarierar med hur viktig ekonomin är i företagen. Detta borde även leda till att controllerns rollkommer fortsätta att förändras i framtiden eftersom konkurrensen mellan företag rimligtvis kommeratt fortsätta öka.Förslag till fortsatt forskning: 1. Hur controllern påverkas av införandet av BSC. 2. Hur densvenska controllern påverkas av den svenska kulturen.

Författare

Robin Eriksson Klas Olovsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..