Sök:

Bordeaux 1855

Om kvalitet och status efter klassificeringen


År 1855 klassificerades slotten i vindistriktet runt Bordeaux. Denna klassificering fick stort genomslag och används än idag. Klassificeringen har emellertid kritiserats för att ej representera den faktiska kvaliteten av dess innefattande viner. Trots det används den som ett facit över vinernas storhet.Detta arbete har undersökt samband mellan klassificeringen och vinernas kvalitet idag.Resultatet av litteraturstudien fann samband mellan bordeaux, pris och marknadsföring. Vidare redogörs för att begreppet kvalitet är svårdefinierat då flertalet aktörer tolkar kvalitet på skilda sätt. Influensen av terroir är ej utan vinmakaren en relevant faktor för de sensoriska egenskaperna i vinet. Faktisk kvalitet är mindre betydelsefullt än förväntad kvalitet ur ett marknadsperspektiv.Arbetet diskuterar kvalitetens förankring och vikt i klassificeringen från 1855. Marknadsföring är en stark variabel vid prissättning av viner från Bordeaux i vilken förväntad kvalitet vägde tyngst för priset. Vinkritiker är inflytelserika i en vinproducents förväntade kvalitet. Diskussionen behandlar även olika ståndpunkter i användande av begreppet terroir.De innefattande vinernas faktiska kvalitet var av mindre vikt när klassificeringen genomfördes. Rankningen har idag lett till en generellt högre kvalitet bland vinerna. Klassificeringen har även skänkt status åt regionen och dess viner.

Författare

Simon Dahl Martin Heed Axel Schiller

Lärosäte och institution

Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

Nivå:

"Högskoleuppsats". Självständigt arbete (examensarbete) för att erhålla högskoleexamen

Läs mer..