Sök:

Barns olikheter i ett inkluderande perspektiv? - En kvalitativ intervjustudie om pedagogers uppfattningar kring barns olikheter i förskolan


BakgrundI bakgrundsavsnittet definierar vi centrala begrepp i studien. Vi redogör även förstyrdokument och tidigare forskning. Områden som tas upp i tidigare forskning är barnsolikheter i en inkluderande miljö, det individuella och det kollektiva, kommunikationens betydelse samt pedagogens roll i arbetet med barns perspektiv och intresse.SyfteSyftet med examensarbetet är att undersöka pedagogers uppfattningar kring hur barnsolikheter tas tillvara i förskolans dagliga verksamhet. De frågeställningar som ligger till grund för vår undersökning är följande:? På vilket sätt resonerar pedagoger kring barns olikheter?? På vilket sätt upplever pedagoger att de tar tillvara på barns olikheter?MetodI undersökningen har vi använt oss av intervju som redskap. Vi intervjuade sex stycken förskollärare på förskolorna Berget och Dalen. Vår teoretiska utgångspunkt förundersökningen är Schibbyes (2006) dialektiska relationsteori, där tillerkännande är ett centralt och överordnat begrepp.ResultatI resultatdelen redogör vi för sex pedagogers uppfattningar kring barns olikheter. Områden som har tematiserats är följande: ordning och disciplin, smågrupper, ålder och åldersintegrering, barns inflytande samt ekonomi och resurser. Resultatet visar att de stora barngrupperna och för lite personal begränsar pedagogernas arbete med barns olikheter. En olikhet som tas upp av samtliga pedagoger är åldern och hur barns olikheter kan påverkas av 3 den åldershomogena kontra den åldersintegrerade barngruppen. Vidare känner pedagogernaatt de måste ta till disciplinerade åtgärder för att hantera den variation som finns ibarngruppen. Pedagogerna redogör även för deras arbetssätt när de menar att de delar inbarnen i smågrupper för att kunna hantera barns olikheter.

Författare

Emelie Larsson Line Palm

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för pedagogik (PED)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..