Sök:

Barnmorska och Handledare - Barnmorskors erfarenheter av att handleda barnmorskestudenter på förlossningsavdelning - En kvalitativ studie


Att arbeta som barnmorska på förlossningsavdelning innebär att också vara handledare för barnmorskestudenter under verksamhetsförlagd utbildning. Stora krav ställs på handledaren som bör vara en kombination av skicklig yrkesutförare, reflekterande analytiker, pedagogiskt utbildad samt ha ett genuint intresse för studenter. Tidigare forskning visar på barnmorskors glädje och stolthet över handledarskapet men forskning visar också på stora brister. Syftet med denna studie är att beskriva hur barnmorskor, som arbetar på förlossningsavdelning, erfar sin situation som handledare och bedömare. Studien har inspirerats av reflekterande livsvärldsforskning vars syfte är att upptäcka, analysera, klargöra, förstå och beskriva innebörder såsom de erfars av oss människor. Resultatet utgörs av analys av åtta intervjuer av barnmorskor på förlossningsavdelning som har ett handledaruppdrag. I resultatet framkommer sex innebördsteman. Dessa är kunskapsöverföring och bedömning av det påtagliga och det sublima, den handledande barnmorskans upplevelse av sin relation till patient och student, både tryggt och otryggt när handledaren skall låta studenten ta ansvar, att inte nå en ömsesidig förståelse och ändå ha lärandeansvar, reflektionens betydelse i handledarrollen samt upplevelse av otillräcklighet och behov av stöd i handledarroll och vid bedömning. Barnmorskorna upplever en svårighet i att överföra kunskap till studenten och, i synnerhet, av det som är erfarenhetsbaserat och svårt att uttrycka i ord. Av denna anledning ses modellinlärning, där studenten kan efterlikna handledaren, som en möjlig väg. Tillit mellan student och handledare bedöms som fundamental. När studenten känner tillit till handledaren är det gynnsamt för läroprocessen. Då handledaren känner tillit till studenten innebär det för henne en trygghet. Barnmorskorna upplever att de i handledarskapet har en ansvarsfylld uppgift, dels i kunskapsöverförandet men även i bedömning av student. Studiens resultat utmynnar i slutsatsen att handledning kräver kompetens, tid och stöd. Det bör ligga i både verksamhetens och lärosätets intresse att tillgodose dessa behov.

Författare

Lena Loubelo

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för Vårdvetenskap (VHB)

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..