Sök:

Barnets rätt att komma till tals i familjebehandling. Familjebehandlarnas röster om Barnkonventionens artikel 12 i praktiken.


Syftet med studien var att undersöka hur barnkonventionens artikel 12, barns rätt att komma till tals tillämpas i familjebehandling genom att göra en pilotstudie. Familjebehandlare inom kommunens öppenvård fick svara på hur de gjorde barn delaktiga, på vilket sätt barn kom till tals och ifall det fanns tillfällen när barn inte skulle delta i familjebehandlingen. För att få svar på dessa frågor gjordes en semistrukturerad telefonintervju. Den valda teorin var systemteori.  Studien innefattade även familjebehandling, barnkonventionen och BBIC. Resultatet visade att familjebehandlarna använde olika arbetsmetoder för att få barn att komma till tals. Det fanns en stor flexibilitet kring metoderna att göra barn delaktiga och kring att skapa möjlighet för att få barn att prata. Det fanns tillfällen då barn inte skulle delta i familjebehandlingen till exempel när föräldrarna hade egna svårigheter och när det är fanns övervägande vuxenproblem. 

Författare

Veronica Gauthier Westergård

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Linköpings universitet/Avdelningen för kliniska vetenskaperHälsouniversitetet

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..