Sök:

Balanced Scorecard ur ett operativt perspektiv


Bakgrund: Balanced Scorecard (BSC) har blivit ett populärt sätt att mäta ett företags prestationer, då det inkluderar både finansiella och ickefinansiella mål och mått. Samtidigt ses styrkortet som ett verktyg för att kommunicera företagets strategi och skapa en förståelse i hela organisationen för vad företaget vill uppnå. Trots att BSC är ett mycket framgångsrikt begrepp saknas det empiriska studier kring hur modellen upplevs och används av anställda på operativ nivå och hur styrningsverktyget påverkar dem.Syfte: Undersökningens syfte är att beskriva hur BSC används på operativ nivå i ett företag samt förklara hur strategi och målformulering uppfattas av individen och påverkar dennes beteende. Vidare är undersökningens syfte att utveckla en modell för att öka den operativa relevansen i BSC.Slutsats: För att uppnå de fördelar som BSC kan erbjuda krävs en förankring i hela organisationen samt ett engagemang och involvering i styrkortsprocessen från alla anställda. Vi anser att problemen med BSC som uppkommer många gånger kan härledas till svårigheter att tydliggöra och att koppla strategin och BSC till vad individen arbetar med i sin vardag. För att skapa ett operativt relevant BSC krävs det att organisationen, enligt oss, arbetar med sex grundläggande förutsättningar; Delaktighet, Begriplighet, Lokal förankring, Enhetlighet, Påverkbarhet och Ledningens medverkan. Dessa utgör en iterativ process som skall främja lärande och kunskapsdelning för BSC inom organisationen. Dessa begrepp kommer att underlätta företags strategi- och styrkortsarbete då de tydliggör hur företag kan uppnå ett operativt relevant BSC.

Författare

Malin Fahlvik Svensson Camilla Hammar

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Linköpings universitet/Institutionen för ekonomisk och industriell utvecklingFilosofiska fakulteten

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..