Sök:

Balanced Scorecard och strategin - en fallstudie om användningen av Balanced Scorecard och dess relation till företagens strategi och operationella styrning


Syfte: Syftet är att i tre fallföretag beskriva och analysera användningen av Balanced Scorecard, med tonvikt på vilken roll det har i relationen mellan företagens strategi och operationella styrning. Metod: Kvalitativ metod ligger till grund för uppsatsen. Uppsatsen baseras på en fallstudie av tre företag vilka använder sig av Balanced Scorecard och budget på skilda sätt. Primärdata har samlats in genom öppna riktade intervjuer med anställda i de tre företagen. Slutsatser: Vi har genom vårt val av metod genomfört undersökningen och fått svar på våra frågor. Utformingen och användningen av Balanced Scorecard ser inte exakt ut så som grundarna Kaplan och Norton förespråkar. Företagen finner istället sina egna lösningar som passar deras förutsättningar. Balanced Scorecard kan inte ses som en ersätting för budgeten även om användandet kan leda till ett avskaffande av budgeten på längre sikt. På olika sätt försöker företagen göra strategin till en del av det dagliga arbetet. Vissa anvädner Balanced Scorecard för att uppnå detta, andra använder andra system och väljer att ge styrkortet rollen för uppföljning, samordning, presentation etc. Det finns inte ett enda rätt sätt, utan omständigheterna avgör.

Författare

Åsa Kjellberg Annika Ålund Maria Öhling

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..