Sök:

Sökresultat:

211 Uppsatser om Prognos - Sida 1 av 15

Prediktion av bruttoregionalprodukt : Prognosmodellering som förkortar tiden mellan officiella siffror och prognos

Arbetet har utforskat möjligheten och precisionen av BRP-prediktion för tre statistiska metoder; linjär regression, regressionsträd och modellträd. För modellutvärdering har testfelsskattning erhållen genom korsvalidering och en jämförelse mot Statistiska Centralbyråns (SCB) Prognos av BRP används. Resultatet visar att regressionsträd inte lämpar sig för BRP-prediktion, medan de andra två lyckas med rimlig felmarginal. Procentuell avvikelse för metoden som ligger närmast SCB:s Prognos har 0,3 i genomsnitt och standardavvikelse 3,0..

Att undervisa för framtiden : Gymnasielärares tolkningar av kursplanerna i ämnet Programmering

Arbetet har utforskat möjligheten och precisionen av BRP-prediktion för tre statistiska metoder; linjär regression, regressionsträd och modellträd. För modellutvärdering har testfelsskattning erhållen genom korsvalidering och en jämförelse mot Statistiska Centralbyråns (SCB) Prognos av BRP används. Resultatet visar att regressionsträd inte lämpar sig för BRP-prediktion, medan de andra två lyckas med rimlig felmarginal. Procentuell avvikelse för metoden som ligger närmast SCB:s Prognos har 0,3 i genomsnitt och standardavvikelse 3,0..

Värdighet i väntan på döden : En kvalitativ litteraturstudie om upplevelser av värdighet

Då en människa drabbas av obotlig sjukdom med dödlig Prognos förändras livet på många plan. Vetskapen att en för tidig död väntar leder till en mångfald av känslor och i denna livssituation blir upplevelsen av värdighet central. Då vårdpersonal inte besitter tillräckliga kunskaper om upplevelser av värdighet finns en risk för att vårdandet blir bristfälligt och att patientens värdighet inte bejakas. Syftet med examensarbetet var att beskriva kvinnors upplevelser av värdighet i samband med obotlig sjukdom med dödlig Prognos. Fem självbiografier analyserades utifrån kvalitativ manifest innehållsanalys.

Kalmar län år 2020 : En prognostisering av köpkraften och detaljhandelns utveckling?

Handelns utredningsinstitut använde sig år 2002 av statistiska faktorer för att förutspå detaljhandeln i Kalmar län för år 2012. Idag, år 2010, ser vi att denna Prognos i jämförelse mot 2007 års rapport, ej verkar falla in. Vi ser att ett komplement till en sådan Prognos för att kunna inkludera de faktorer som Handelns utredningsinstitut ej beaktade, bör utgå ifrån en kvalitativ faktor. För detta krävs det att en ny metod för denna typ av Prognostisering tas fram innan vi genomför en ny Prognos för detaljhandelns utveckling för år 2020 i Kalmar läns respektive kommuner.Syftet med uppsatsen är att genomföra en Prognostisering av köpkraftens utveckling och detaljhandelns försäljningsutveckling i Kalmar läns respektive kommuner. Tillsammans med denna Prognostisering utformar vi en Prognosmetod för Prognostiseringen.

Funktionell Programmering : En framtidsprognos

Trenden inom systemutveckling och programutveckling går mot ett mer användande av multiprogrammeringsparadigmer.Funktionell programmering har fått mer uppmärksamhet på senare tidoch utvecklingen tycks över lag gå än mer åt detdeklarativa hållet där programmeraren fokuserarmer påvad som skall utföras och inte lika mycket på hur. Under en tid har det objektorienteradeparadigmet varit dominerande, kommer det vara så i framtiden? Funktionell programmering skiljersig från imperativ programmering, speciellt i abstraktionsnivå.Microsoft har implementerat programmeringsspråket F# i Visual Studio 2010. F# är ett funktionelltprogrammeringsspråk som även stödjer objektorienterad och imperativ programmering. Kan F# fåfunktionell programmering som paradigm att växa? Kommer F# få något genomslag iprogrammeringsvärlden? Genom att höra experter och företags åsikter vill vi framställa en Prognosför F#.

Är prognosmodell framtidens verktyg mot gråmögel i jordgubbar? : Can we use forecasting as a tool to reduce grey mould, Botrytis cinerea, in strawberry?

Fältförsök gjordes 2010 på tre olika platser i Sverige. För att utröna ifall man kan minska infektionsrisken av gråmögel i jordgubbar (Fragaria x ananasa), orsakad av Botrytis cinerea, genom att använda ett Prognos program som beslutsunderlag för när man ska göra bekämpning. Idag sker kontroll av B. cinerea i huvudsak genom kemisk bekämpning som utförs efter ett rutinprogram. Användandet av en Prognosmodell innebär att man bara sprutar när klimatet är gynnande för B.

Hantering av stokastisk efterfrågan utan prognos i en försörjningskedja - En studie av tre grossister

Bakgrund: Att hantera en stokastisk, kraftigt varierande, efterfråganutan Prognos ställer stora krav på de leverantörer som ska försörjakunden. Elektroskandia är grossist av det installationsmaterial som krävsvid installation av mobila basstationer. För att få en bredare förståelse avdetta omfattas även två andra grossister, Swedol och Würth, i dennastudie.Syfte: Det allmänna syftet med denna studie är att skapa en förståelse förhur grossistföretag hanterar en stokastisk efterfrågan. Specifikt utrederstudien hur Elektroskandia utan Prognos kan hantera kundernasstokastiska efterfrågan, för att kunna möta deras krav samtidigt somlagervärdet inte får stiga till väldigt höga nivåer.Metod: I denna studie används ett induktivt angreppssätt vilket innebäratt teorin är resultatet av studien. Empirin i denna studie har samlats ingenom kvalitativa intervjuer på tre olika grossistföretag.

Modell för prognostisering av bolagsskatten ? En utvärdering av felkorrigeringsmodellen

Bolagsskatteintäkterna uppvisar stora variationer mellan åren och är därför en av de skatter som får störst Prognosfel. En av anledningarna till att den är så svårPrognostiserad är för att bolagsskatten är svår att knyta till utvecklingen av någon underliggande makrovariabel.Eftersom utfallet på bolagsskatteintäkterna först presenteras i november året efter inkomståret måste finansdepartementet även Prognostisera bolagsskatten för föregående år. I uppsatsen kommer därför en felkorrigeringsmodell att estimeras avsedd för att skatta föregående års bolagsskatteintäkter. Under uppsatsarbetets gång undersöks även vilka underliggande makrovariabler som kan tänkas påverka bolagsskatteintäkterna och användas för en långsiktig Prognos.Den estimerade felkorrigeringsmodellen visade sig fungera väl som Prognosverktyg för föregående års bolagsskatteintäkter. De variabler som hade största påverkan på bolagsskatteintäkterna; driftöverskottet nettot, AFGX, bolagsskattesatsen och privat konsumtion uppvisade dock inte tillräckligt starka samband för att användas vid långsiktig Prognos..

Prognos för krypsättningar på Götaslätten

Social housing in Northern Europe and the importance of social and political consideration in planning. Focus of the essay lies on the "burning suburbs" of France, based on literature studies combined with a study visit to Les Minguettes outside of Lyon..

Budgetanvändning : i offentlig och privat verksamhet

Budget används av både den kommunala och den privata verksamheten som Prognos, kontroll, planering, samordning, åtagande och till viss del även som kommunikation och motivation. De skillnader som finns är relativt små. Detta anser vi beror på att båda verksamheterna är budgetkopplade.

Jämförelse av prognostiserad och observerad beståndstillväxt 5 år efter första gallring enligt Bergvik Skogs skötselprogram

Bergvik Skog utarbetade en ny gallringsmall 2008 där stamantal och övre höjd blev beslutsgrundande. Syftet var att tydliggöra sambandet mellan stamantal under hela omloppstiden och ge en klarare målbild för framtida slutavverkningsbestånd. Genom en tidig och hård låggallring är avsikten att minimera produktionsförlusterna och gynna träd med bäst förutsättningar för dimensionsutveckling. Genom Bergvik Skogs gallringsmall gallras bestånd med lägre växtförutsättningar lika hårt som bestånd med goda växtförutsättningar, vilket får till följd att beståndsvolymen varierar och ingen hänsyn tas till beståndsvolym vid beslut om gallring. Vid Prognostisering av beståndutvecklingen och framtida skötselingrepp använder Bergvik Skog Prognosverktyget Heureka.

Värdeflödesanalys med fokus på förbättring av ledtid och leveransprecision

Detta examensarbete har utförts inom borrstålstillverkningen på Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken. Borrstål är en viktig produkt för SMT, vars efterfrågan har ökat stadigt under en lång tid och även i framtiden spås öka. SMT har länge strävat efter att höja leveransprecisionen på det borrstål som levereras, då leveransprecisionsmålet som i dagsläget ligger på 95 procent inte har uppnåtts på länge. SMT har även uttryckt önskemål om en kortare ledtid för tillverkningen av borrstål från råvara till kund, vilken historiskt sett uppskattats till åtta veckor.Syftet med examensarbetet är att, genom utförandet av en värdeflödesanalys, identifiera förbättringsförslag som kan effektivisera produktions- och planeringsprocessen vid ett tillverkande företag.De metoder som har använts för att utföra examensarbetet är litteraturstudier, observationer samt intervjuer. Utöver detta har Prognos-, beställnings- och leveransdata samlats in med hjälp av de system som används på SMT samt även information kring cykeltider för de ingående processerna i borrstålsflödet.De mest tongivande teorierna som examensarbetet utgått ifrån och som författarna genomgående haft i åtanke är Lean Production, värdeflödesanalys, lagerstyrningsprinciper, linjebalansering och SMED.Genomförd kartläggning av nuläge och analys visar att kundernas Prognos- och beställningsmönster inte stämmer överens av olika orsaker samt att balansen i borrstålsflödet inte är optimal.

Vidareutveckling av skrotfallsprognos : på Sapa Heat Transfer AB

Sapa Heat Transfer AB (SHT AB) är en av tre delar inom koncernen Sapa Group, som ägs av det norska företaget Orkla ASA. SHT AB har produktion både i Sverige (Finspång) och i Kina (Shanghai). Företaget är en världsledande leverantör och utvecklare av aluminiumband som används i olika typer av värmeväxlare, främst inom bilindustrin.I flera steg av produktionen, som innefattar omsmältning, varm- och kallvalsning samt skärning, uppkommer ett skrotfall av aluminium. Detta skrot tas omhand och återanvänds som råvara i företagets omsmältverk. SHT AB har idag inget automatiserat IT-stöd för att Prognostisera skrotavfallet, dessa beräkningar görs istället med hjälp av Excel.

Styrning av kundanpassade timmerflöden : inverkan av traktbankens storlek och utbytesprognosens tillförlitlighet

För att kunna styra våra avverkningsoperationer i skogen är vi beroende av någon form av beslutsunderlag. En form beslutsunderlag är Prognoser på utfall vid avverkning som ger en skattning av längd-, diameter- och kvalitetsfördelning i ett avverkningsobjekt Prognoser kan vara till hjälp vid styrning av timmerflöden från skog till såg. Denna uppsats har till syfte att besvara frågorna: Vilken Prognosnoggrannhet kan erhållas med hjälp av SkogForsks apteringssimulator Aptan i praktisk drift? Hur påverkas möjligheterna att styra timmerflödet mot vad marknaden efterfrågar av hur stor traktbanken är? Arbetet har bestått i att jämföra stocknotor från Prognos, skördare, inmätning och postning samt simuleringar av hur olika traktbanksstorlekar kan uppfylla skiftande efterfrågan. Skiftande efterfrågan har simulerats genom att skapa önskestocknotor ( detaljerad efterfrågan) för fyra olika efterfrågescenarier.

Planeringsmodell för kretskort vid ytmontage: studie vid
Ericsson Mobile Communications

Ericsson Mobile Communications AB (ECS) i Kumla producerar mobiltelefoner, främst digitala mobiltelefoner. Produktionsenheten ytmontage producerar idag kretskort baserade på Prognos erhållen ifrån slutmontage som slutmonterar den färdiga telefonen. Problem har dock uppstått efter införandet av Build To Order (BTO), detta innebär en utvidgning av synen på att producera en telefon mot kundorder. Prognosen tar dock inte hänsyn till slumpmässiga fluktuationer, vilket innebär ojämn produktionstakt samt ökad belastning på personalen inom ytmontage. Problemen förvärras ytterligare genom att vissa kretskort ska produceras hos legoleverantörer.

1 Nästa sida ->