Sök:

Avskaffandet av revisionsplikten

Vilka konsekvenser har avskaffandet av revisionsplikten medfört i små aktiebolag, i förhållande till kvalité på årsredovisningar samt administrativa kostnader?

Sedan revisionsplikten avskaffades 1 november 2010 har det diskuterats på många håll i samhället kring hur det påverkar kvalitén på de berörda företagens årsredovisningar samt deklarationer. Bolagsverket påstår att de ser en tydlig ökning av kvalitetsbrister i årsredovisningar samt att antal försent inlämnade årsredovisningar har ökat. Skatteverket har liknande kritik angående deklarationerna som företagen lämnar in årligen.Det var ett direktiv från Europarådet som ledde till införandet av frivillig revision i små företag. Målet var att sänka de administrativa kostnaderna för företag inom Europa för att göra dem mer konkurrenskraftiga mot omvärlden. Det var dock upp till Sverige att sätta upp egna gränser för vilka företag som får utnyttja reglerna om frivillig revision. Gränserna sattes till EU:s minimigräns.Syftet med uppsatsen är därmed att se om den nya lagändringen kring avskaffandet av revisionsplikten i små aktiebolag har påverkat bolagens administrativa kostnader och kvaliteten på deras årsredovisningar. För att få ett djup och en grund i studien tar uppsatsen upp relevanta teorier så som Redovisningskvalité, Agentteorin och Intressentteorin samt diskuterar studiens resultat utifrån Lagar och regler, Revision, Sambandet mellan bolagens storlek och val av revision, Kostnaden för revision och Frivillig revisions påverkan av företagets kredit.För att få en hög trovärdighet i studien och kunna dra slutsatser om hur det skulle kunna se ut i verkligheten, var det viktigt att nå ut till så många som möjligt och valet av undersökningsmetod föll på den kvantitativa metoden. En enkät skickades ut till 145 företag varav 109 valde att medverka. Från resultatet av undersökningen kunde en önskad effekt upplevas kring EUs mål om minskade administrativa kostnader i små företag. Resultatet visade även på ett samband mellan redovisningens kvalité och valet av att behålla eller avskaffa revisorn.

Författare

Ida Jonsson Sofie Lagset

Lärosäte och institution

Karlstads universitet/Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..