Sök:

Avfallsminskning och förbättrad källsortering på byggarbetsplatser - Miljöutbildnings påverkan av motivation för avfallsminskning och bättre källsortering på byggarbetsplatser


Vid en nyproduktion på en byggarbetsplats uppgår avfallet till 5-15 % av byggnadsmaterialet. Det finns system att minska byggavfall men ett stort problem är bristen på motivation att införa dem eftersom byggföretagen inte kan se någon kortsiktig förtjänst. Ett steg för att öka motivationen är då att ge personalen utbildning i avfallsminskningsåtgärder och de förtjänster det kan leda till. Syftet är att kortfattat beskriva hur miljöutbildningar kan se ut. Även hur arbetsledning och hantverkare anser att utbildning påverkar deras motivation till källsortering och minsking av avfall under byggprocessen och vad de kan se för hinder till detta. Studien genomfördes som en enkätundersökning och delades ut till ca 60 personer fördelat över fem arbetsplatser. Både ledning och hantverkare har ingått. Telefonintervjuer samt personliga intervjuer har använts för att komplettera enkäterna. Studien visar att utformningen på dagens miljöutbildning inte tycks påverka motivationen, vare sig hos ledning eller hantverkare, att förbättra källsortering och att minska mängden avfall ute på byggarbetsplatser. Däremot anser de som gått miljöutbildning att den påverkat deras arbetssätt med att källsortera och att minska mängden avfall.

Författare

Calle Petersson Mattias Erlandsson

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Teknik och samhälle

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..