Sök:

Att vara här och nu - Mindfulness som metod för att minska stress och utmattningssyndrom hos sjuksköterskor och annan hälso- och sjukvårdspersonal.


Stress och otillräcklighet upplevs av allt fler yrkesverksamma inom vård och omsorg idag. Lång tids stress ökar risken för en rad olika besvär och sjukdomstillstånd och därmed också risken för långvariga sjukskrivningar. Sjuksköterskeyrket som profession innebär många olika potentiella stressfaktorer på arbetsplatsen då det är ett yrke som efterfrågar hög kompetens, samarbete i många olika situationer, ständig tillgänglighet och emotionellt engagemang. I ICN:s etiska kod anges att ?Sjuksköterskan sköter sin hälsa så att förmågan att ge vård inte äventyras?. Mindfulness innebär att vara närvarande i nuet, att med avsikt vara uppmärksam i ögonblicket utan att bedöma eller värdera det man uppmärksammar. Studier och erfarenheter från utövare av mindfulness tyder på att vi genom att studera vår egen inre natur och framförallt vårt medvetande skulle kunna leva ett liv i större tillfredsställelse, vishet och harmoni. Effekter av mindfulnessträning är ökat lugn, mer fokus i våra aktiviteter samt ökad förmåga att ta hand om oss själva och vår egen hälsa. Mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR) är en form av mindfulnessträning som används förebyggande och som behandling för patienter och vårdgivare som upplever stress. Syftet med denna studie var att beskriva vilken påverkan mindfulnessträning kan ha för att minska stress och utmattningssyndrom hos sjuksköterskor och annan hälso- och sjukvårdspersonal. Litteraturstudien är baserad på elva vetenskapliga artiklar och en avhandling. I resultatet framkom sex olika teman som utgör olika dimensioner av mindfulnessträningens påverkan på sjuksköterskor och annan hälso- och sjukvårdspersonal. Dessa var ökad mindfulness, minskade tecken på utmattningssyndrom, minskad stress och psykisk ohälsa, negativa upplevelser, ökad eller oförändrad empatisk förmåga samt ökat välmående och tillfredsställelse med livet. Studiens resultat kan bidra till åtgärder på ett individuellt plan för hälso- och sjukvårdspersonal för att underlätta arbetssituationen som den är och samtidigt må bra och ha energi för både yrke och privatliv.

Författare

Katja Bergman Martina Jarnström

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..