Sök:

Att sätta likvärdiga betyg


Bakgrunden till undersökningen bottnar i en, från vår sida, saknad av djupare utbildning kring betygsättning och bedömning inom lärarutbildningens inriktning hem- och konsumentkunskap. Men också ett intresse för tillvägagångssättet vid bedömningen i ett ämne som inte enbart innefattar katederundervisning utan också undervisning med matlagning i kök. Med detta som grund växte undersökningen och uppsatsen fram.Syftet för studien var att undersöka hur lärare i hem- och konsumentkunskap går tillväga för att samla in ett betygsgrundande underlag. För att besvara syftet valdes en kvalitativ metod, intervju. Studiens resultat grundar sig på fem intervjuer med fem lärare som undervisar i hem- och konsumentkunskap med varierande erfarenhet i yrket. Urvalet har gjorts som ett bekvämlighetsurval.I resultatet behandlas kunskap-i-handling, strategier för insamling av betygsunderlag, styrdokumenten och likvärdig bedömning. Resultatet visar på att alla lärare skiljer på praktisk och teoretisk undervisning och att många av dem menar att tyngdpunkten ligger på det praktiska. Gällande själva begreppet kunskap-i-handling visade det sig att ingen av lärarna uttalat använder sig av begreppet. Tre av lärarna praktiserar en sådan undervisning men benämner den annorlunda.Resultatet visade också att betygskriterierna används i olika utsträckning i undervisningen. En del av lärarna tar upp betygskriterierna i början av terminen, en lärare använder dem hela tiden och andra försöker förtydliga för eleverna med egna ord eller endast vad lektionen syftar till. Samtal kring betygssättning i lärarlagen förekommer men utsträckningen skiljer sig från skola till skola.

Författare

Frida Enwall Emma Norberg Caroline Pettersson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..