Sök:

?Att få eleverna att inse att dom lär sig för deras egen skull, inte för mamma, pappa eller fröken.?

En kvalitativ studie som kartlägger lärarens arbete med bedömning för lärande med fokus på formativ bedömning, och ger förslag på utvecklingsmöjligheter.


Uppsatsens syfte är att undersöka hur lärarna arbetar med bedömning för lärande [BFL] med betoning på formativ bedömning. Lärarna beskriver via kvalitativa intervjuer BFL och formativ bedömning, vilka verktyg de använder för att kunna arbeta med formativ bedömning och hur eleverna involveras i BFL-arbetet. Genom lärarnas utsagor presenteras ett resultat där vi får en bild av BFL-arbetet i skolan. Studien visar att eleverna involveras i bedömningsarbetet på olika sätt, exempelvis genom att få göra själv- och kamratbedömningar, delaktighet i kursplanens innehåll och arbete med olika tekniker inom samma ämnesområde. Vidare påvisar studien utvecklingsmöjligheter för lärarnas arbete med BFL. Studien visar att lärarna behöver reflektera över vad bedömningsarbetet ska innehålla utifrån vad forskning om ämnet visar som givande för metakognitionen. Lärare måste också få tid att internalisera BFL i sin yrkesutövning. Studien visar att elever bör få utökad delaktighet i vad metakognition är och hur förståelse för detta kan hjälpa dem i sitt lärande, alltså att lära sig tänka kring lärande på abstrakt nivå. Främsta slutsatsen är att meningsfull dialog om lärande mellan människor är centralt för att metakognition ska kunna utvecklas hos eleven. Samtal mellan lärare-lärare, lärare-elev och elev-elev leder till utveckling av synen på lärande och hur arbetet med detta kan ske. Basen för samtalen är läraren i sin professionella roll och samtalets grund ska bygga på forskning i ämnet bedömning.

Författare

Karin Omark

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..